Zatočenički objekti u Zvorniku

Amira Ajanović, Pemba i Mejra Salihović

Bosanske Muslimanke iz Liplja. Pripadnici srpskih snaga su ih 26.5.1992. godine uhapsili i odveli u zatočenički objekat „Đuzina kuća“. Sve tri su otprilike šestog dana zatočeništva silovali srpski vojnici. Pemba Salihović je tučena lancem od motorcikla. Nakon što su muslimanske snage oslobodile „Đuzinu kuću“ 4. ili 5.6.1992. godine, sve tri su odvedene u Jakšiće, a zatim u Tuzlu, koja je bila pod kontrolom Armije BiH.

 

Safeta Hamzić

Izjava data Tužilaštvu MKTJ 16. i 17.7.1996. godine

Bosanska Muslimanka iz Liplja, poljoprivrednica. Uhapšena je 26.5.1992. godine, nakon napada srpskih snaga na njeno selo, i  sa članovima svoje porodice i komšijama i zatvorena u „Đuzinu kuću“.

***

Mislim da je bilo šestog dana kad sam prvi put čula da siluju žene. Amira Ajanović mi je prva rekla da djevojke i žene odvode u Sadetinu kuću i tamo ih siluju. Amira nam je rekla da su ona i druge djevojke koje su radile u kuhinji bile silovane. Znam da je još pet ili pest djevojka radilo u kuhinji, ali se ne sjećam njihovih imena.

Vojnici su odveli Pembu Salihović i njenu sestru Mejru Salihović iz moje sobe. Ja sam to vidjela. Obje sestre se se vratile nakon sat vremena i rekle nam da su ih silovali. Pemba nam je rekla da ju je naizmjenično silovalo šest muškaraca i da su je nakon toga tukli lancem od motorcikla. Lično sam vidjela ozljede na Pembinim grudima i leđima koje su bile nanijete lancem od motorcikla.

***

Uveče šestog dana došla su dva vojnika, koji su preko lica nosili najlonske čarape, i prozvala moje ime. Bio je mrak, a mi smo imali samo svijeće tako da nisam mogla da prepoznam nijednog od njih. Samo su meni naredili da izađem iz sobe. Odveli su me u Sadetinu kuću, u jednu sobu na prvom spratu u kojoj je bio krevet. Jedan od dvojice vojnika mi je naredio da se svučem. Odbila sam i počela sam da plačem. Kad sam i drugi put odbila, taj mi je vojnik prišao i na silu me svukao. Na meni nije ostalo ništa od odjeće. Tada su me oba vojnika silovala, jedan za drugim. Dok me je prvi vojnik silovao, drugi je bio u sobi, i obrnuto.

***

Prije nego što će me silvoati, prvi vojnik mi je naredio da ga oralno zadovoljim, što sam morala da uradim. […] Drugi vojnik mi nije naredio da ga oralno zadovoljim, ali dok me je silovao, ugrizao me za leđa i od tog ugriza imam ožiljak. Sjećam se da sam, nakon pto me je taj vojnik ugrizao, u njegovim ustima vidjela komadić mesa, koji je on ispljunuo. Taj mi je vojnik rekao da neće da me tuku zato što ću di kraja života nositi ožijljak od njegovog ugriza.

***

Rekla sam majci šta mi se desilo. Mislim da je majka rekla ocu za silovanja, ali ja mu to nisam lično rekla.

***

[…] sigurna sam da su sve djevojke i mlađe žene, čak i one koje su bile udate i imale djecu, bile silovane tokom zatočeništva.

***

Nakon što su muslimanske snage oslobodile „Đuzinu kuću“ 4. ili 5.6.1992. godine, odvedena je u Jakšiće, a zatim u Tuzlu, koja je bila pod kontrolom Armije BiH.

Povezano

Jahija i Omer Omerović

Bosanski Muslimani iz Klise, otac i sin. Dana 1. 6. 1992. godine, pripadnici srpske TO su ih razdvojili sa ostalim muškarcima u Bijelom Potoku  i

»

Ibro Lolić

Bosanski Musliman iz Đulića, vozač u „Drinatransu“, kolega Dragana Mašanovića. Dana 1. 6. 1992. godine, pripadnici srpske TO su ga razdvojili sa braćom Redžipom i

»

Bijeli Potok

Dana 31. 5. 1992. godine, predstavnici vlasti postigli su dogovor o dobrovoljnom iseljenju meštana sela Klisa, Đulići, Grbavci, Kučić Kula, Grebe, Šetići, Čelišmani, Radave, Sjenokosa

»

Nesib Dautović

Nakon preuzimanja vlasti u opštini Zvornik početkom aprila 1992. godine, srpske snage su počele sa privođenjem i hapšenjem bosanskih Muslimana. Oni su zatvarani u oko

»

Zoran Jagodić

Ekonomista, pripadnik Interventnog voda Stanice Javne bezbjednosti Ugljevik. Svedočio je u predmetu Maksimović Goran i drugi pred sudom BiH 6. 6. 2016. godine. Svedoči da

»