Dom kulture u Drinjači

Srpske snage su Dom kulture u Drinjači, mestu otprilike 15 km južno od Zvornika, koristile kao zatočenički objekat samo 30.5.1992. godine, kada je jedna jedinica JNA u njega dovela oko 150 bosanskih Muslimana, muškaraca, žena i dece iz Kostijereva, Sopotnika, Devanja i Drinjače. Žene i deca su ubrzo odvojeni od muškaraca i odvedena u Čelopek, a zatim na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

 

Zgrada Doma kulture u Drinjači

Poručnik JNA Branko Studen rekao je zatočenicima da će biti razmenjeni posle ispitivanja. Nakon što je otišao, u Dom kulture su došli pripadnici „Arkanovih tigrova“ sa metalnim šipkama i drvenim motkama. Primorali su zatočenike da pevaju srpske nacionalističke pesme i da se mole. Zajedno sa vojnicima JNA, tukli su zatočenike dok ne bi mogli više da hodaju ili bi pali u nesvest. Muju Šabanovića su premlatili i izboli nožem. Muriz Abidović je odveden u drugu prostoriju, gde je teško pretučen. Pretučeno je oko 30 muškaraca.

Kada je pala noć, u Dom kulture su došli pripadnici „Belih orlova“. Naredili su zatočenicima da pognu glave i zatražili desetoricu dobrovoljaca. Kada se niko nije javio, odabrali su sami i odveli 10 zatočenika na obližnje školsko igralište, nakon čega se čuo rafal iz vatrenog oružja. Nakon toga su na isti način izveli novu grupu. Svedok VS-1064 je bio u petoj grupi. Kada je na njih otvorena vatra, ranjen je, ali je ipak uspeo da pobegne.

 


Mujo Šabanović i Muriz Abidović

Bosanski Muslimani iz opštine Zvornik. Pripadnici srpskih snaga su ih uhapsili 30.5.1992. godine i odveli u Dom kulture u Drinjači. Tamo su ih tukli rukama, nogama, palicama i šipkama. Abidović je udaran električnom strujom. Isto veče su izvedeni i ubijeni vatrenim oružijem. Iz masovne grobnice „Ramin grob“ su 1998. godine ekshumirani posmrtni ostaci Muja Šabanovića, a 2006. godine posmrtni ostaci Muriza Abidovića. Identifikovani su DNK analizom i sahranjeni.

 

 


Sledećeg jutra, radnicima zvorničkog komunalnog preduzeća naređeno je da pokupe sve leševe. Zbog količine krvi, bilo je potrebno dva puta oprati školsko igralište. Leševi su utovareni u kamion, prekriveni ceradom i odvezeni ka „Gerinoj klaonici“. Zatim su pokopani u grobnici „Ramin grob“. Iz ove masovne grobnice su u oktobru 1998. godine ekshumirani posmrtni ostaci 271 osobe.

Povezano

Abdulah Bubica Buljubašić

Bosanski Musliman iz Zvornika, vozač generalnog direktora fabrike „Glinica“, Jefte Subotića. Otprilike 11.5.1992. godine, dvojica pripadnika srpskih snaga su ga uhapsila kod zgrade opštine i

»

Zatočenički objekti u Zvorniku

Nakon napada srpskih snaga na Zvornik 8.4.1992. godine, bosanski Muslimani su hapšeni i zatvarani na više lokacija u opštini, uključujući poljoprivredno imanje „Ekonomija“, Dom kulture

»

Tehnička škola u Karakaju

Nakon što su 1.6.1992. godine srpske vlasti prekršile dogovor o iseljenju civila bosanskih Muslimana iz Klise i okolnih sela, pripadnici srpske TO odvojili su oko

»