„Standard“

Fadil Čirak, Nijaz i Ilijaz Karaosmanović

Bosanski Muslimani iz Zvornika. Nakon napada na Zvornik, braća Karaosmanović su otišli kod rođake u Šabac. Sredinom aprila 1992. godine, dva muškarca u civilu su im rekla da se jave stanici policije u Šapcu. Istog dana su prebačeni u Zvornik, gde su zatvoreni u „Standard“.

Fadil Čirak je po početku rata u BiH otišao u Beograd. Kada se u aprilu 1992. godine vratio u Zvornik da prijavi imovinu, uhapšen je i zatvoren u „Standard“.

Ubijeni su krajem maja 1992. godine, iz odmazde za ubijenog srpskog vojnika. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice „Kazanbašča“, Nijazovi i Ilijazovi 2004, a Fadilovi 2006. godine. Identifikovani su DNK analizom i sahranjeni.

 

Petko Panić

Svedočio je u predmetu Stanišić i Župljanin pred MKTJ 11.11.2009. godine.

Bosanski Srbin, bivši pomoćnik komandira srpske policije u Zvorniku. Svedoči da je saznao da su pripadnici Milićke čete VRS ubili trojicu bosanskih Muslimana u „Standardu“.

***

Znam za “Standard”. Došao sam s terena i… znam da su tri lica ubijena muslimanske nacionalnosti, baš u prizemlju “Standarda”. Iz razgovora sam saznao da g… ubio ga član Milićke čete Vojske Republike Srpske. I, kroz onu priču: “Zbog čega?” Kao: poginuo je jedan vojnik iz Milićke čete u Zvorniku kod Robne kuće, kod spomenika. I, oni su došli, zatekli su tu trojicu i odma’ su i’ u… streljali na hodniku. Karaosmanović neki.

***

Možda krajem maja il'… dok je bila Milićka ta četa u “Standardu”. Znam da je ubijen Karaosmanović Nijaz, Ilijaz i trećeg ne znam /nečujno/, isto iz Zvornika bio.

***

Četvrti zatočenik je uspeo da pobegne. Panić tvrdi da je Vojna policija VRS imala saznanja o ovom zločinu, jer su bili stacionirani u „Standardu“.

Povezano

Abdulah Bubica Buljubašić

Bosanski Musliman iz Zvornika, vozač generalnog direktora fabrike „Glinica“, Jefte Subotića. Otprilike 11.5.1992. godine, dvojica pripadnika srpskih snaga su ga uhapsila kod zgrade opštine i

»

Zatočenički objekti u Zvorniku

Nakon napada srpskih snaga na Zvornik 8.4.1992. godine, bosanski Muslimani su hapšeni i zatvarani na više lokacija u opštini, uključujući poljoprivredno imanje „Ekonomija“, Dom kulture

»

Tehnička škola u Karakaju

Nakon što su 1.6.1992. godine srpske vlasti prekršile dogovor o iseljenju civila bosanskih Muslimana iz Klise i okolnih sela, pripadnici srpske TO odvojili su oko

»