Goran i Braco Salihović, Osmo Hodžić i Jasmin Kičić

Pripadnici jedinice pod komandom Miće Kraljevića, Teritorijalne odbrane (TO), Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, kao i lokalni Srbi iz Piskavica, napali su većinsko muslimansko selo Drum 2.6.1992. godine. Otvorili su vatru na kuće i izvlačili su meštane iz njihovih kuće i potom ih ubijali. Tokom napada ubijeno je više od 20 muškaraca, bosanskih Muslimana.

Nekoliko dana kasnije, u Drum su dovedeni zatočenici iz opštinskog zatvora i primorani da njihova tela pokopaju u masovnu grobnicu „Ogradice“, u blizini stadiona „Boksit“. Grobnica je ekshumirana 2003. godine, međutim nisu svi posmrtni ostaci pronađeni. Posmrtni ostaci Gorana i Brace Salihović, Osma Hodžića i Jasmina Kičića nisu pronađeni do kraja 2021. godine.

Mehmed Babić

Izjava data Tužilaštvu MKTJ 30.5.2000. godine.

Bosanski Musliman iz sela Drum.

Svedoči da je nakon napada srpskih snaga na njegovo selo 2.6.1992. godine, odvojen sa ženama, decom i dvojicom starijih muškaraca i ukrcan u autobus.

***

U autobusu je bilo trideset muškarac au raznim uniformama – vojska, policija i rezervna policija. Naređeno nam je da uđemo u autobus, pod kišom uvreda na račun naše muslimanske nacionalnosti. […] Iz autobusa sam jasno mogao vidjeti mrtva tijela kako leže svuda po selu. Dok smo se vozili kroz selo prošli smo pred kafane Nezira Ličevića. Pred kafanom je ležalo pet mrtvih tijela.

Prepoznao sam ta tijela:

Goro Salihović

Braco Salihović

Osmo Hodžić

Jasmin Kičić

Kičić, ime nepoznato (Jasminov brat)

Vidio sam da u susjednoj bašti leži mrtvo tijelo Huse Aličevića. Njegova žena i majka Salihovića bile su sa nama u autobusu.

Odvezli su nas u Piskavice, a onda smo skrenuli i zaustavili se ispred prodavnice izvjesnog Muradifa. Tu sam vidio kako jedan vojnik na nišanu dovodi jednog čovjeka i stavlja ga u autobus. […] Autobus je ponovo krenuo i vratio se kroz Drum prema Vlasenici. Tom prilikom sam mogao dobro vidjeti tijela koja su ostavljena da leže kraj ceste.

Za oko jedan sat to je od poptuno normalnog sela postala scena iz pakla, sa mrtvim tijelima svuda naokolo. Po mojoj procjeni, vidio sam oko 20 mrtvih tijela. Svi su ubijeni tokom te organizovane akcije Srba.

***

Odveden je u logor „Sušica“, odakle je prebačen u logor „Batković“ mesec dana kasnije. Razmenjen je u decembru iste godine.

Povezano