Niš i Aleksinac

Vojna kasarna „Deligrad“ u Aleksincu je služila kao prolazni zatočenički centar za hrvatske vojnike i civile iz drugih zatočeničkih centara, koji su  nakon kraćeg zadržavanja, prebacivani u KPD Niš.

Premeštanje 400 zatočenika iz KPD Sremska Mitrovica u kasarnu  u Aleksincu organizovano je 22. ili 23.11.1991. godine po naredbi potpukovnika 1.VO JNA Vladimira Stojanovića. Kasnije istog meseca, prebačeni su u KPD Niš.

Po dovođenju u kasarnu, zatočenici su  morali  da prođu kroz špalir. Držani su u štali i hangaru. Stražari su svakodnevno premlaćivali zatočenike. Krunoslava Rakičića su primoravali da legne, a onda su gazili po njemu. Jedan od stražara je Zvonku Ragaču prislonio cev puške na glavu i pretio mu smrću.

Nisu dostupni podaci o tome kada je kasarna u Aleksincu prestala da se koristi kao zatočenički objekat.

Prevoz zatočenika do Aleksinca


 

KPD Niš je služio  kao zatočenički objekat za hrvatske vojnike i civile, koji su prethodno bili zatočeni u „Begejcima”„Stajićevu”KPD Sremska Mitrovica i kasarni „Deligrad“ u Aleksincu. Ovaj zatočenički objekat je bio u zoni odgovornosti 3. VO JNA.

KPD Niš počinje da funkcioniše kao zatočenički objekat 18.11.1991. godine kada su tu dovedeni pripadnici bataljona ZNG iz Mitnice. Najveći broj zatočenika u KPD Niš je doveden tek posle zatvaranja zatočeničkih objekata „Stajićevo” i „Begejci”, zatim iz KPD Sremska Mitrovica i vojne kasarne „Deligrad“ u Aleksincu. U KPD Niš nije bilo zatočenih žena, ali je bilo maloletnih lica. U ovom zatvoru je bilo zatočeno najmanje 447 Hrvata.

Paviljione u KPD Niš u kojima su držani hrvatski zatočenici je obezbeđivala Vojna policija JNA.

Zatočenici, među kojima je i Mijo Bendra, su često tokom ispitivanja bili premlaćivani. Branka Čulića su stražari tokom ispitivanja udarali po tabanima i tukli pesnicama. Mate Goreta je u grupi zatočenika vođen na simulirano streljanje.

KPD Niš prestaje da funkcioniše kao zatočenički objekat za ratne zarobljenike i hrvatske civile 26.2.1992. godine, kada su preostali zatočenici prebačeni u KPD Sremska Mitrovica.

Povezano