Vojno-istražni zatvor Beograd

Vojno-istražni zatvor u Beogradu služio je kao zatočenički objekat za pripadnike hrvatskog MUP-a i ZNG, ali i civila. U najvećem broju slučajeva zatočenici su iz drugih zatočeničkih objekata na teritoriji Republike Srbije prevoženi u Vojno-istražni zatvor u Beogradu, radi ispitivanja i suđenja pred Vojnim sudom. Prvi zatočenici su dovedeni u decembru 1991. godine. Jedna manja grupa zatočenika je u ovom objektu provela dva dana u prvoj polovini decembra, pre nego što su razmenjeni. Većina hrvatskih zatočenika se, poput Mire Vrdoljak, teretila za zločine protiv civilnog stanovništva i oružanu pobunu, ali i za predstavljanje JNA kao agresora pred međunarodnim organizacijama, kao Vesna Bosanac.

Krivične prijave su podnete Vojnom sudu u Beogradu protiv 186 osoba. Sud je podigao optužnice protiv 82 lica, ali je samo 25 bilo optuženo. Niko od optuženih nije odslužio kaznu, već su sa ostalim zatočenicima razmenjeni 14.8.1992. godine u Nemetinu kod Osijeka.

Vojno-istražni zatvor u Beogradu je funkcionisao kao zatočenički objekat sve do 14.8.1992. godine kada je 121 zatočenik razmenjen u Nemetinu, po principu „svi za sve“.

Povezano