KP dom Foča

Od početka aprila do juna 1992. godine, srpske snage su masovno hapsile bosanske Muslimane i Hrvate iz Foče i odvodile ih u KPD Foča. Tokom boravka u KP domu, veliki broj zatočenika je odveden na ispitivanje, posle čega im se gubi svaki trag.

Zatočenici su u grupama odvođeni na „razmene“. Stražar ili policajac iz KP doma bi prozvao one koji su predviđeni za razmenu, prema spisku koji je izdavala uprava zatvora. Prozvane zatočenike bi odveli u nepoznatom pravcu. U nekim prilikama stražari KP doma ili vojna lica bi ih nakon prozivke i tukli. Mada su neke od tih razmena obavljene korektno, tako da su zatočenici zaista prelazili na teritoriju pod kontrolom bosanskih Muslimana, mnogi zatočenici odvedeni na razmenu nikada više nisu viđeni.

Spisak ljudi koje su izvedeni po grupama iz KPD Foča od 26.6. do 15.7.1992. godine

Povezano

Mustafa Kuloglija, Zulfo i Munib Veiz

Mustafa Kuloglija Bosanski Musliman iz Huseinovića, učitelj. Uhapšen je i doveden u KPD Foča približno 25.6.1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni do kraja 2022.

»

Halim Dedović

Bosanski Musliman iz Foče, berberin. Uhapšen je i doveden u KPD Foča približno 18.4.1992. godine. Tamo je surovo pretučen nekoliko puta. Tokom leta 1992. godine

»

Zaim Ćedić i Hasan Džano

Zaim Ćedić Bosanski Musliman iz Ljubine. Uhapšen je i doveden u KPD Foča oko 17.5.1992. godine. Tučen je i primoravan da jede so. Neutvrđenog datuma

»