Logor "Luka"

Naza Bukvić

Bosanska Muslimanka iz Brčkog, domaćica. Dovedena je u logor „Luka“ oko 8.5.1992. godine. Tamo je pretučena, a sledećeg dana i ubijena. Njeni posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice „Gorice“ tokom oktobra 2006. godine iidentifikovani DNK analizom 2007. godine. Sahranjena je naredne godine na Gradskom mezarju u Brčko Distriktu.

Svedok N

Bosanski Hrvat iz Brčkog,. Bio je zatočen u logoru „Luka“ 0d 8.5.1992. godine.

Svedoči da je Naza Bukvić dovedena kolima marke Zastava u logor „Luka“. Odmah po izlasku iz automobila, Goran Jelisić ju je vezao lisicama za stub saobraćajnog znaka. Tu je držana do večeri kada su je Jelisić i još nekoliko stražara pretukli pederecima. U toku noći dovedena je u hangar. Jelisić je obasjao zatočenike farovima automobila i rekao o Bukvić: „Vidite moju lutku, još uvek je živa“. Ona je potom izvedena iz hangara, odakle su se ubrzo čula dva pucnja.

Svedok N je posle „Luke“ prebačen u logor „Batković“ odakle je oslobođen neutvrđenog datuma pre 1996. godine.

Svedok O

Uhapšen je 5.5.1992. godine i odveden u džamiju, pa u kasarnu JNA. Prebačen je u „Luku“ dva ili tri dana kasnije.

Svedoči da je Naza Bukvić dovedena u hangar u toku noći 8. na 9.5.1992. godine. Celu noć je ispitivana o svom bratu, policajcu, dok je tučena pendrecima. Svedok je čuo njenu vrisku i plakanje dok je izvođena iz hangara, a potom dva ili tri pucnja. Kasnije tog jutra, video je njeno telo kako beživotno leži sa dve rupe na čelu.

Sredinom jula prebačen je u logor „Batković“, odakle je oslobođen 5.10.1992. godine.

Povezano