„Ciglana”

Nedžad Hadžiefendić

Izjava data Tužilaštvu MKTJ 1., 2. i 3.10.1997. godine.

Bosanski Musliman iz Zvornika, skladištar. Nakon napada srpskih snaga na Zvornik 8.4.1992. godine, nekoliko dana se krio u okolnim selima, dok ga nije uhapsio naoružan muškarac obučen u policijsku uniformu. Odveden je u SUP Zvornik, a zatim u fabriku „Standard“, pa u „Ekonomiju“, odakle je prebačen u „Ciglanu“.

***

Isto tako, i u „Novom izvoru“ grupa iz Loznice je dolazila i tukla nas. Jedan čovjek iz te grupe je dolazio skoro svakog dana. On bi izdvojio jednog od nas i naredio mu da ode do sredine prostorije, gdje bi ga tukao ručkom krampe – svaki put bi pretukao dva do četiri čovjeka.

***

Grupa Niškog je takođe dolazila da nas tuče. Sam Niški nas nijednom nije tukao, ali ostatak njegove grupe jeste. Pufta je bio najgori.

Otprilike sedam ili deset dana nakon što smo stigli u „Novi izvor“, onaj čovjek koji je dolazio svakog dana izdvojio je mene. Kad smo ušli u onu prostoriju, rekao je da moramo stajati pored zida, licem okrenuti prema njemu. Mene je izveo na sredinu prostorije. Udario me preko leđa drvenom ručkom krampe, što mu je bilo uobičajno oružje. Kad me udario, ja sam pao, a on mi je istog časa naredio da ponovo ustanem. Onda me udario nogom i rekao: „Zašto ne ustaješ?“. Kada mi je konačno pošlo za rukom da se uspravim, on me ponovo udario ručkom krampe i ja sam odletio u drugi kraj prostorije. Onda me ostavio na miru i izveo drugog čovjeka na sredinu. Nakon toga sam u leđima imao užasne bolove.

Isto tako me izdvojio još jednog dana. Zatražio je da ispružim dlanove prema gore, a on me udarao rukom krampe sad po jednom sad po drugom dlanu sve dok više nisam mogao izdržati.

***

Sljedećeg jutra, Toro je stigao u „Novi izvor“ kako bi poveo neke od nas na svoju „ekspediciju“. Kada sam ja počeo da se pripremam, on mi je samo rekao: „Ti više nigde ne ideš“. Tada sam shvatio da ću biti ubijen, pa sam počeo da razmišljam o bijegu. To je bilo tri dana prije nego što sam pobjegao.

***

Početkom jula 1992. godine je uspeo da pobegne sa još trojicom zatočenika i da stigne do Kamenice, koja je bila pod kontrolom Armije BiH.

Povezano

Abdulah Bubica Buljubašić

Bosanski Musliman iz Zvornika, vozač generalnog direktora fabrike „Glinica“, Jefte Subotića. Otprilike 11.5.1992. godine, dvojica pripadnika srpskih snaga su ga uhapsila kod zgrade opštine i

»

Zatočenički objekti u Zvorniku

Nakon napada srpskih snaga na Zvornik 8.4.1992. godine, bosanski Muslimani su hapšeni i zatvarani na više lokacija u opštini, uključujući poljoprivredno imanje „Ekonomija“, Dom kulture

»

Tehnička škola u Karakaju

Nakon što su 1.6.1992. godine srpske vlasti prekršile dogovor o iseljenju civila bosanskih Muslimana iz Klise i okolnih sela, pripadnici srpske TO odvojili su oko

»