Podgrađe

U periodu od 19. do 28. 8. 1993. godine pripadnici HVO-a su u mestu Podgrađe u opštini Prozor držali u zatočeništvu najmanje 1.760 Muslimana smeštenih u stotinjak kuća.

Krajem jula i početkom avgusta 1993. godine, žene, deca i starije osobe dovezene su kamionima u Podgrađe pod pratnjom pripadnika HVO-a. Neki od zatočenika bili su maloletni muškarci, bolesnici i starije osobe koje su prethodno bile zatočene u Srednjoj školi u Prozoru.

U kućama je bilo 20 do 70 žena, dece i starijih osoba. U nekim je kućama bilo čak i više od 80 ljudi. Zbog manjka prostora zatočeni Muslimani su morali spavati na podu. Imali su pristup vodi i WC-ima i medicinsku negu su im pružala dva lekara.

Vojnici HVO-a, među kojima je bio i Mario Dolić zvani Dole, mogli su slobodno da ulaze u Podgrađe. Redovno su iznuđivati dragocenosti od Muslimana, odnosno pljačkati njihovu imovinu.

Žene su se plašile da će ih vojnici HVO-a koji su slobodno ulazili u Podgrađe silovati. Jedan deo žena je iz istog razloga noću izlazio iz kuća i skrivao se po šumama oko Podgrađa.

Vojnici HVO-a su skoro pa svakodnevno vršili seksualno nasilje nad zatočenicama u Podgrađu. Vojnik naoružan puškom i nožem je pokušao da primora na felacio Amiru Hadžibegović , preteći joj smrću.

U avgustu 1993. godine, zatočenici su proterani iz sela na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Povezano

Nijaz Islamović

Izjava data MKTJ 12. 3 i 9. 4.2001. godine Bosanski Musliman iz Mostara, lekar u Domu zdravlja u Prozoru od 1989. godine. Tokom 1993. godine

»

Hasib Zečić

Izjava data MKTJ 10. i 11. 10.2001. godine. Bosanski Musliman iz Kovačević Polja kod Prozora, sistemski inženjer. Od januara do oktobra 1992. godine bio je

»

Srednja škola u Prozoru

Srednja škola u Prozoru je od 6. ili 7. 7. 1993. godine pa tokom celog leta 1993. godine služila kao privremeno mesto zatočenja za muškarce

»

Lapsunj

Krajem jula i tokom avgusta 1993. godine vojni policajci i vojnici HVO-a hapsili su žene, decu i starije osobe iz sela Kovačevo Polje u okolini

»

Svedokinja BP

Svedočila je pred MKTJ u predmetu „Prlić i drugi“, 4. i 5. 10. 2006. godine. Bosanska Muslimanka iz sela Kovačevo Polje kod Prozora. Od 2.

»

Ragib Mulahusić

Dao je izjavu pred MKTJ u predmetu „Prlić i drugi“, 9. i 10. 4. 2001. godine. Bosanski Musliman iz Prozora, mesar. Uhapšen je 1. 8.

»