Izvor: kossev.info

Danas se navršavaju 23 godine od bombaškog napada na autobus Niš ekspresa, u mestu Livadice kod Podujeva u kom je poginulo 12, a povređene su 43 osobe srpske nacionalnosti. Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danilo Cokić.​ Godišnjica će, kao i prethodnih godina, biti obeležena parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu.

Putnici Niš ekspresa su se iz centralne Srbije, gde su kao raseljena lica sa KiM bili smešteni, uputili tog 16. februara 2001. ka Gračanici na zadušnice.

Aktiviranjem nagazne mine na magistralnom putu Niš – Priština, u selu Livadice kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi iz konvoja od sedam autobusa, u kojima su putovali raseljeni Srbi u pratnji švedskih i britanskih jedinica KFOR-a.

U napadu je na licu mesta poginulo desetoro ljudi, dok je kasnije još dvoje podleglo povredama.

Nešto više od mesec dana nakon napada, 19. marta 2001, uhapšena su četvorica Albanaca, osumnjičena za napad – trojica pripadnika tadašnjeg Kosovskog zaštitnog korpusa, pukovnik Celj Gaši, oficir Avdi Behljulji i Jusuf Veli, i kasnije glavnoosumnjičeni Fljorim Ejupi koji nije bio pripadnik KZK, ali je imao kriminalni dosije u Nemačkoj.

Nakon prvostepene presude na 40 godina zatvora, Vrhovni sud Kosova je, usled nedostatka dokaza, 2009. oslobodio optužbe Fljorima Ejupija.

Ejupi je doveden u vezu sa ovim zločinom na osnovu upravo materijalnih dokaza pronađenih na licu mesta, a među kojima je bio i opušak od cigarete, kao i delovi ambalaže upotrebljenog eksploziva sa tragovima Ejupijeve DNK, kasnije potvrđene u Nemačkoj.

Tokom godina, istragu su, umesto rezultata, obeležile afere.

Jedna od njih je bila i beg Fljorima Ejupija iz američke baze Bondstil 2001. godine, a potom i sudsko oslobađanje ostale trojice uhapšenih, koji su nakon toga dočekani kao heroji u tadašnjem KZK-u i neki od njih su nastavili karijeru.

Broj istražitelja se kroz godine smanjivao, a istraga je slabila. EULEX je potom pokrenuo novu istragu kojom je jedino utvrđeno da iza onog što se dogodilo u Livadicama nije mogla stajati samo jedna osoba.

Međunarodni predstavnici godinama su ponavljali da je „veoma važno da počinioci budu privedeni pravdi i da porodice žrtava saznaju istinu“.

Na 12. godišnjicu ovog zločina, kada je istraga već bila obustavljena, tadašnja portparolka EULEX-a, Irina Gudeljević, izjavila je da je EULEX „spreman“ da obnovi istragu, ukoliko „bude novih dokaza“.

Ipak, povrh svega – dvadeset i dve godine kasnije, nema rezultata istrage.

Godišnjica ubistva 12 Srba biće obeležena danas u Lapljem Selu, najpre pomenom u crkvi Svete Petke.

Potom će porodica i prijatelji odati poštu poginuloj devojci Mirjani Dragović na seoskom groblju, javio je Kim.

Pomen i ove godine organizuju Kulturno-prosvetna zajednica i Eparhija raško-prizrenska.

Kancelarija za KiM: Mržnja koja je odnela živote naših sunarodnika u Livadicama i dalje živi

I Kancelarija za KiM danas je  na ovaj, kako su istakli, najmonstruozniji teroristički napad – koji se dogodio pred očima međunarodne zajednice i za koji niko nije odgovarao.

„Ni posle više od dve decenije za ovaj zločin nisu odgovarali ni neposredni izvršioci ni njihovi nalogodavci, što između ostalog svedoči o potpunoj nesposobnosti i nezainteresovanosti privremenih institucija samouprave u Prištini da se suoče sa zlodelima počinjenim u ime takozvanog nezavisnog Kosova, ali i o pasivnosti međunarodne zajednice. Zločin u Livadicama desio se u njihovom u prisustvu i upravo zato predstavlja i njihov poraz“, poručili su.

Činjenica da je ovaj slučaj zatvoren je poražavajuća, dodaju.

Nisu samo Livadice nerazjašnjen zločin:

„Još uvek ne zna ko je ubio srpsku decu u Goraždevcu, 14 žetelaca u Starom Grackom, porodicu Stolić u Obiliću, ko skoro svakodnevno pali i ruši srpske kuće i skrnavi crkve i manastire na Kosmetu…“

Srbima na Kosovu, dodaju iz Kancelarije za KiM, nije najbolje ni dan danas i izloženi su raznim vidovima diskriminacije, pritisika i zastrašivanja u cilju „proterivanja“.

Upravo zato, kažu iz ove institucije, i ove godine traže od međunarodne zajednice i Prištine da ponovo otvore istrage svih zločina nad srpskim narodom i drugim nealbancima na KiM:

„Dok god to ne bude učinjeno Kosovo i Metohija će biti utočište i sigurna zona za zlikovce i teroriste“.

Vlada Srbije, poručili su, nikada neće prestati da traži pravdu za žrtve ovog i drugih monstruoznih zločina počinjenih na Kosovu.

16 Februara
00:00

Laplje Selo