Izvor: kossev.info

Na Kosovu se danas obeležava 24. godišnjica Račka, događaja u vezi sa kojim su interpretacije srpske i kosovske javnosti možda i najoprečnije. Još od jutarnjih sati prištinski zvaničnici se listom oglašavaju sa porukama da je na današnji dana 1999. „počinjen masakr od strane Miloševićevog genocidnog režima“, ali i da oni koji negiraju genocid „sanjaju“ o njegovom ponavljanju. Oglašavaju se i međunarodni predstavnici na Kosovu uz poruke da prošlost ne može da se poništi, ali i da bi trebalo da se gradi budućnost.

Događaj koji se zbio 15. januara 1999, i 24 godine kasnije jedna je od najosetljivijih tema za srpsku i albansku javnost. Za kosovske Albance, veći deo regiona i zapadne vlade, radi se o masakru 45 civila, za zvaničnu srpsku stranu, u pitanju je bio oružani sukob između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca tokom akcije policije u opštini Štimlje. Posebno osetljivo i bolno za srpsku javnost je sećanje na Račak kao povod za bombardovanje, a za Albance to što Srbija negira zločine.

Vilijam Voker – počasni građanin Kosova, koji je juče odlikovan u Peći i titulom „Doctor Honoris Causa“ je u svojstvu šefa Verifikacione misije OEBS-a, 15. januara 1999. okarakterisao Račak kao mesto masakra nad nedužnim civilima koje su izvršile jugoslovenske, odnosno srpske snage, što je poslužilo kao neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a.

Ovo se danas moglo čuti i kao glavna poruka kosovskih političkih lidera, ali i više međunarodnih predstavnika sa zapada na Kosovu.

Godišnjica Račka je kao i prethodno, obeležena u Štimlju. Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, zajedno sa premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem i predsednikom parlamenta Gljaukom (Glauk) Konjufcom, ali i Vilijamom Vokerom obišla je mesto gde su kosovske vlasti napravile spomen kompleks.

Oni su u 10.00 časova položili venac u prisustvu svečanog voda KBS, a sat vremena kasnije u Domu kulture u Štimlju održana je komemorativna ceremonija.

Prema navodima prištinskih medija, u Račku se danas okupio veći broj građana, među kojima su pored predstavnika vlasti bili i članovi opozicije, kao i međunarodni zvaničnici.

Skoro svi prištinski zvaničnici su se u svojim izjavama i objavama zahvaljivali upravo Vokeru zbog toga što je, kako navode, pre 24 godine „rekao istinu o zločinu Srbije“.

Osmani je i ove godine kritikovala zvanični Beograd, navodeći da je 1999. u Račku izvršen jedan od „najmonstruoznijih zločina ubilačke mašinerije Slobodana Miloševića, te je ujedno kazala da Srbija sa Vučićem na čelu, „nije promenila ni mentalitet, a ni svrhu“.

Vokeru se zahvaljuje uz navode da bi „masakrirani verovatno po drugi put bili ubijeni propagandom informativne mašine laži, koju je u to vreme vodio“ Aleksandar Vučić, da se on nije oglasio.

„Ambasador Voker je postao glas žrtava i glas celog Kosova u najtežim vremenima naše istorije“, rekla je Osmani.

Vučića optužuje i da drži u tajnosti podatke o osobama koje se još uvek vode kao nestale, te da zvanični Beograd „želi da falsifikuje istoriju“.

Kurti je danas u Račku takođe optužio Srbiju za „falsifikovanje istorije“ ali i za genocid, te ocenio da oni koji ga poriču „sanjaju o njegovom ponavljanju“.

Kazao je da je kosovsko tužilaštvo raspisalo međunarodne poternice za 18 osoba koje su navodno odgovorne za taj slučaj, prenosi Gazeta Express.

Uz podsećanje na izjavu srpskog predsednika, ali i drugih zvaničnika u Beogradu da je „Račak izmišljen“, Kurti tvrdi da zločini u ovom mestu ne mogu da se sakriju, niti amnestiraju.

O Vokeru takođe govori u pozitivnom tonu, navodeći da je on „imao hrabrosti da opiše pravim imenom ono što je video“.

U sličnom tonu su se oglašavali i predstavnici opozicije na Kosovu.

Predsednik PDK, Memlji Krasnići, kazao je da su događaji u Račku pre 24 godine „dokazali svrhu i nameru genocidne i orkestrirane politike Srbije prema Albancima na Kosovu“, dodajući da ovaj, kao i drugi zločini nikada neće biti zaboravljeni.

Osim da „predstavljaju genocid“, lider AAK, Ramuš Haradinaj je za događaje u Račku kazao da su „dokaz etničkog čišćenja koji ne treba zaboraviti niti negirati“.

On je takođe izrazio zahvalnost američkom ambasadoru Vilijamu Vokeru.

Sam Vilijam Voker koji je i prethodnih godina neretko boravio na Kosovu, danas je poručio da je ono što se dogodilo pre tačno 24 godine bilo „prekretnica za Kosovo“.

„Sutradan je ceo svet saznao za Račak. Bio je na naslovnim stranama celog sveta. U Srbiji beogradska Vlada, g. Milošević i g. Vučić, počeli su da rade da svet ne čuje za Račak, niti da prihvati njihovu verziju. Ali, hvala Bogu, to se nije dogodilo. Došli su svetski mediji, emitovali su slike onoga što se dešavalo na Kosovu i kao rezultat toga je usledila intervencija NATO-a. Fantastično je videti šta je danas urađeno sa Račkom, to je mesto koje mi mnogo znači“, rekao je Voker, a prenosi prištinska Koha.

U društvu najviših kosovskih zvaničnika, obeležavanju godišnjice prisustvovalo je i više ambasadora na Kosovu, dok su se drugi oglašavali putem društvenih mreža – svi ukazujući na potrebu da se prošlost ne zaboravlja, ali i da se gradi budućnost.

„Jutros sam prisustvovao obeležavanju masakra u Račku. Haljim je imao samo 14 godina kada je ubijen. Jedna žrtva među toliko. Setite se prošlosti i gradite budućnost“, sa više fotografija spomen kompleksa i uz poruku na Tviteru, oglasio se ambasador Francuske u Prištini, Olivier Gero.

Objavom na Tviteru oglasila se i Kancelarija EU navodeći – „danas tugujemo sa Kosovom“.

„Sećamo se i odajemo počast žrtvama i delimo neutešnu tugu i bol njihovih porodica. Prošlost se ne može poništiti, ali budućnost će doneti pravdu, spokoj i olakšanje“, poručili su iz Kancelarije EU u Prištini.

Na istoj društvenoj mreži iz američke ambasade u Prištini navode da su SAD zajedno sa drugim NATO članicama pre 24 godine intervenisale kako bi „odgovorile“ na zločin u Račku i druge zločine, odnosno, „zaštitile bespomoćne civile u ime mira, slobode i stabilnosti“.

Oni su ujedno podsetili na prošlogodišnju izjavu američkog ambasadora:

„Neka niko ne zaboravi ili negira šta se ovde dogodilo, ili zašto su Sjedinjene Države i naši saveznici stali u odbranu naroda Kosova“.

Američki ambasador u Prištini se kao prethodne, i ove godine oglasio rečima Martina Lutera Kinga, te je uz poruku da SAD veruju da svi ljudi, bez obzira na etničku ili versku pripadnost, zaslužuju dostojanstvo da žive u slobodi i sigurnosti poručio – „Nepravda bilo gde je pretnja pravdi svuda“.

Na Tviteru je Misija OEBS na Kosovu poručila da su životi ubijenih „tužan podsetnik na potrebu da učimo iz prošlosti i da se pobrinemo da se ona više nikada ne ponovi“.

„Nikada nećemo da zaboravimo“, naveli su iz ove misije.

15 Januara
15:10

Račak/Raçak