Izvor: aa.com.tr

 

Aktivistkinje organizacije Žene u crnom i udruženja žrtava rata “Anima” iz Đulića održale su danas akciju ćutanja u crnini u znak sećanja na zločine u Vukovaru 1991. godine, javlja Anadolu agency.

Aktivistkinje su nosile veliki transparent “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru” i “Pamtimo”, kao i transparent sa fotografijom porušenog Vukovara uz tekst da je taj grad bio pod opsadom JNA 87 dana, da je ubijeno više od 1.000 civila, ranjeno oko 25.000 ljudi, a nesrpsko stanovništvo proterano.

Nosile su i transparente sa podacima o logorima za nesrpsko stanovništvo u Srbiji.

Skup je obezbeđivao manji broj policajaca.

Akciju su održale ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) zbog toga što je to, kako su ranije navele u pozivu na akciju, institucija čiji je značajan deo članova 1980-ih i 1990-ih predvodio kampanju širenja i podsticanja ideologije nacionalizma i šovinizma, a nakon toga predvodio poricanje i relativizovanje zločina.

“Nažalost, SANU se nikad nije jasno distancirala od takvih svojih nečasnih članova”, navele su Žene u crnom.

Aktivisti su na zgradu SANU prislonile tablu sa informacijama o logoru Stajićevo, koji je formiran 20. novembra 1991. godine kod Zrenjanina i kroz koji je prošlo više od 1.200 zatvorenika.

Aktivisti su ranije u saopštenju zatražili od države Srbije da utvrdi punu istinu o nestalima otvaranjem svih državnih arhiva u cilju pronalaženja grobnica hrvatskih žrtava u Srbiji i pokretanja sudskih postupaka za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Žene u crnom traže i da država uvaži njihov zahtev za postavljanje spomen ploče na mestima logora u Stajićevu i Begejcima i podrže druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama, kao i da država pokrene zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mestima.

Žene u crnom sutra će u Vukovaru prisustvovati komemoraciji.

 

Anđelija Stojković

18 Novembra
16:50

Beograd