Izvor: balkans.aljazeera.net

Na skupu u centru glavnog grada Srbije se okupilo nekoliko predstavnika organizacija civilnog društva; manji broj policajaca osiguravao je skup.

Žene u crnom organizirale su u u četvrtak centru Beograda mirovnu akciju u crnini i ćutanjem povodom 30 godina od pada Vukovara.

Drržale su veliki transparent “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru” i transparent s podacima o Vukovaru, na kojem je pisalo da je bivša Jugoslovenska armija držala pod opsadom ovaj grad 87 dana, da je ubijeno je više od 1.000 civila, ranjeno oko 25.000, nesrpsko stanovništvo je protjerano, a na Ovčari je ubijeno više od 200 bolesnih i ranjenih zarobljenika iz vukovarske bolnice.

Na transparentu je navedeno da je razoren skoro cijeli grad i da je kroz logore u Srbiji – Aleksinac, Begejci, Beograd, Niš, Sremska Mitrovica, Stajićevo – prošlo više hiljada zarobljenika, prenosi Anadolija.

Skup je osiguravao manji broj policajaca.

Zatražile od Srbije otvaranje državnih arhiva

Žene u crnom su u srijedu najavile da će 19. novembra prisustvovati komemoraciji u Vukovaru.

U saopćenju povodom 30. godišnjice zločina u Vukovaru, zatražile su od države Srbije da utvrdi odgovornost vrha JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrene sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru, utvrdi punu istinu o nestalima otvaranjem svih državnih arhiva u cilju pronalaženja grobnica hrvatskih žrtava u Srbiji i pokrene sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Zatražile su i postavljanje spomen-ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima i druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama i pokretanje zakonske zabrane glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima.

18 Novembra
10:40

Beograd