Izvor: HRT

U spomen na sve žrtve Srebrenice – iz Vukovara je, u organizaciji Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske i braniteljskih udruga, prema Potočarima krenuo biciklistički maraton. Na put dug više od 800 kilometara, s vukovarskog Memorijalnog groblja, krenulo je 11 maratonaca.

Podno spomen obilježja na vukovarskom Memorijalnom groblju uoči polaska maratonci su odali počast svim žrtvama rata.

– Ja sam izgubio u ratu svog oca, ostao sam bez njega sa 16 godina i ne bih poželio nikome da se to više ikad desi, rekao je Mustafa Verem, BK “Sabahudin Duzić Tetak”, Donji Vakuf, BiH.

Iz herojskog Vukovara do Potočara putovat će šest dana. Dugačak je i zahtjevan put pred njima.

– Smatramo da naša misija nije jedino da širimo biciklizam među mlađim generacijama, nego je naša misija da prenesemo neke lekcije, životne, povijesne mlađima. Ove godine želimo povezati, kako sam to nazvao, neka ključna mjesta krvave abecede, objasnio je Amer Čolak, BK “Sabahudin Duzić Tetak”, Donji Vakuf, BiH.

Namjera je organizatora – podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice.

– Žrtva nema svoje ime i prezime, nema etničko porijeklo. S tim ciljem, a skloni smo dijeliti se po svim osnovama, da se ne dijelimo i damo pijetete svim žrtvama, počevši od Vukovara jer je stradao u prvim počecima agresije, a Srebrenica je bila zadnja etapa te agresije, rekao je Omer Alibašić, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske.

Emocije su snažne a sjećanja još uvijek jako bolna.

– Nas bodri i daje nam motivaciju parola “da se nikada ne ponovi Srebrenica” i to nas bodri čitavim putem, da prenesemo tu parolu duž Hrvatske i od zapada do istoka BiH. U stradanjima ‘90.-ih godina sigurno je bilo i sportaša, pa na ovaj sportski način želimo odati počast sportašima i svim ostalim nevinim žrtvama, rekao je Samir Zahirović, BK “Sabahudin Duzić Tetak”, Donji Vakuf, BiH.

Cilj ovog maratona je spojiti dvije države, dvije rane bošnjačkog i hrvatskog naroda i dva najveća mjesta zločina koja su se dogodila nakon Drugog svjetskog rata na tlu Europe – Vukovar i Srebrenicu.

 

Zrinka Perić/Daniel Gurov

4 Jula
16:35

Vukovar-Potočari