Izvor: rtrs.tv

 

U Bratuncu je obilježeno 30 godina od ubistva osam mještana sela Magašići, od kojih šest žena, a među njima i jedna trudnica.

Prema svjedočenju očevidaca, komšije muslimani iz Glogove i Blječeve 20. jula 1992. godine su u Magašićima kod Bratunca počinile jedan od najgnusnijih zločina – ubijali su civile koji su toga dana radili na njivama, a selo su zapalili.

Iz Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Bratunac istakli su da je Tužilaštvo BiH 2019. godine obustavilo istragu o predmetu Magašići zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza.

Samo pet dana kasnije ubijeno je sedam mještana srpske nacionalnosti u susjednom selu Hranča.

U napadu na Hranču ranjena su 22 mještana, a selo je spaljeno. Porodice i danas pitaju zašto još niko nije odgovarao.

– Rok za donošenje tužilačke odluke u predmetu “Gornji Magašići” bio je kraj 2015. godine, ali krajem januara 2019. godine postupajući tužilac Bošnjak Edin Muratbegović donio je naredbu o obustavljanju istrage uz standardno obrazloženje kada su u pitanju zločini nad Srbima “zbog nedostatka dokaza” – izjavila je predsjednica bratunačke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović.

Ona je upitala dokle će biti tolerisana subjektivnost tužilaca koji običnom frazom opravdavaju svoj nerad.

20 Jula
15:15

Bratunac