Izvor: rtrs.tv

U Bjelovcu kod Bratunca služen je parastos za 109 srpskih civila i boraca iz ovog sela, od kojih je 68 ubijeno na današnji dan 1992. godine. Među žrtvama su bili i djeca, žene i starci.

Iz Organizacije porodica poginulih ističu da je apsurdno da u Tužilaštvu BiH uopšte ne postoji predmet o zločinu u Bjelovcu.

Najmlađa žrtva bio je petnaestogodišnji Čedo Miladinović, a ubijeni su i godinu stariji Slobodan Petrović, te sedamnaestogodišnji Milenko Vučetić.

Svjedok zločina je Brano Vučetić čiji su brat, otac i majka ubijeni, a on ranjen i odveden kao devetogodišnjak u srebrenički zatvor gdje je proveo 56 dana. Ranjen je od bombe koju su zločinci bacili u sobu u kojoj su bila djeca i žene.

– Imao sam 9,5 godina, izgubio sam oca i brata koji je bio maloljetan i nije bio vojna legitimna meta. Orlić je organizovao napad – kaže Vučetić.

Na Drini su u zaleđu sela, pripadnici 28 divizije, tzv. Armije R BiH sa formacijama iz Srebrenice napravili zasjedu. Ubili su 68 mještana, od kojih je većina krenula prema Srbiji.

Iz Organizacije porodica poginulih ističu da je apsurdno da u Tužilaštvu BiH uopšte ne postoji predmet o zločinu u Bjelovcu počinjenom prije 31 godina.

– Za nekoliko sati ubili su 68, tri gerneracije, i poruka koju su poslali jeste da Srbi sa lijeve obale Drine ne mogu postojati – naglasila je Radojka Filipović, predsjednica Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Bratunac.

Da se Bjelovac nikada ne bi ponovio, dužnost svakoga je da brani Republiki Srspku – kažu u Boračkoj organizaciji.

– Moramo da znamo da je Republike Srpska svetinja jer bez Srpske nema nama mira – upozorio je Zoran Gvozdenović, predsjednik Boračke organizacije Bratunac.

– Danas je naša obaveza ne samo odavati poštu, već misliti i o porodicama poginulih, o RVI, a istovremeno učinićemo više da odajemo počast koji su za stvaranje Republike Srpske dali svoje živote – istakao je Lazar Prodanović, načelnik opštine Bratunac.

Porodice stradalih, preživjeli mještani i predstavnici opština Bratunac i Srebrenica kao i organizacija proisteklih iz Odbrambeno -otadžbinskog rata položili su cvijeće i prislužili svijeće u znak sjećanja na najveći zločin nad Srbima u Podrinju u jednom danu.

14 Decembra
00:00

Bjelovac