Izvor: slobodnaevropa.org

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić prisustvovaće obilježavanju treće decenije od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz 1992. godine, što će biti prvi put da jedan ministar u Vladi Crne Gore prisustvuje tom skupu.

To su za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

“To je za nas veoma ohrabrujući signal da će nova Vlada premijera Abazovića biti spremna za suočavanje države Crne Gore sa prošlošću i zločinima koji su počinjeni na njenoj teritoriji”, kazala je za RSE pravna savjetnica u Akciji za ljudska prava (HRA) Bojana Malović.

Nova Vlada Dritana Abazovića izabrana je krajem aprila ove godine.

Osim ministru Adžiću, HRA, Centar za građansko obrazovanje i Centar za žensko mirovno obrazovanje su poziv uputili i premijeru Dritanu Abazoviću i direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu.

Oni se još uvijek nijesu oglasili tim povodom.

Zločin deportacije počinjen je u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista, predsjednika Mila Đukanovića, koja je smijenjena u avgustu 2020. godine, nakon trodecenijske vladavine.

Nevladine organizacije koje se bave ratnim zločinima počinjenim na teriotriji Crne Gore tokom ratnih devedesetih, već 18 godina, ispred zgrade Centra bezbjednosti u Herceg Novom, na jugu države, organizuju 25. maja skupove sjećanja na žrtve deportacije.

U Herceg Novom je bio sabirni centar iz kojeg su odvedene izbjeglice.

Svih ovih godina vlasti su odbijale inicijative NVO da se žrtvama deportacije podigne spomenik, da se proglasi zvaničan dan sjećanja i da crnogorska policija preživjelim i porodicama preminulih uputi zvanično izvinjenje zbog ovog ratnog zločina.

Bojana Malović kaže da nova Vlada treba da napravi diskontinuitet prema ratnim zličinima počinjenim na crnogorskoj teritoriji a koji , kako ističe, do danas nijesu adekvatno procesuirani:

“Iako su optuženi u slučaju deportacija izbjegli odgovornost zahvaljujući pogrešnoj primjeni prava, sud je utvrdio da su izbjeglice nezakonito uhapšene i isporučene njima neprijateljskoj vojsci Republike Srpske. Na državi je, a ne na NVO, da se izvini i oda počast žrtvama. To je važno za budućnost Crne Gore, za vladavinu prava i moral ove zemlje.”

Malović od novih vlasti očekuje da sprovedu krivičnu pravdu u ovom slučaju a od novog Specijalnog državnog tužioca Vladimira Novovića da tome doprinese.

Crnogorska policija je u maju 1992. nezakonito uhapsila najmanje 66 civila, starosti od 18 do 66 godina, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini, i predala ih vojsci Republike Srpske.

Od 66 civila, najviše Muslimana, iz sabirnog centra u Herceg-Novom je preživjelo samo 12, saopštili su iz nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA).

Do danas nisu pronađena tijela svih žrtava deportovanih iz Herceg-Novog, niti se pouzdano zna mjesto na kome su stradali.

Krajem maja 2012. godine je Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je oslobađajuće presude devetorici nekadašnjih pripadnika crnogorske policije koji su bili optuženi za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbjeglica vlastima Republike Srpske.

Crna Gora je platila naknadu štete porodicama žrtava zbog nezakonitog djelovanja crnogorske policije koje je dovelo do tragičnih posljedica.

11 Maj
15:20

Herceg Novi