Izvor: klix.ba

Povodom Dana bijelih traka na Heldenplatzu u Beču održan je javni skup na kojem se okupilo nekoliko stotina građana.

Prisutnim su se obratili ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Kemal Kozarić, umjetnica Anita Zečić, politolog Vedran Džihić, Fadila Arnautović. Voditeljica programa je bila Amila Crnalić, a u programu je učestvovao i hor Mimoze.

“Hvala vam što ste došli da zajedno obilježimo Dan bijelih traka. Posebno hvala Aniti Zečić, našoj mladoj umjetnici na ovoj instalaciji i na organizaciji. Trideset godina kasnije želimo da odamo počast žrtvama, njih 3.176, među njima i 102 djece. Naša dužnost a i obaveza je da nikad ne zaboravimo ni Keraterm, ni Tomašicu, ni Omarsku. Odluka prijedorskih vlasti tog 31. marta 1992.godine da se svo nesrpsko stanovništvo (Bošnjaci i Hrvati) može kretati samo sa bijelim trakama na rukama, a da kuće obilježe bijelim zastavama, je zasigurno jedan od najstrahovitijih događaja u novijoj historiji”, rekao je ambasador Kemal Kozarić.

Naglasio je kako se boji da izreka “Historija je učiteljica života” u ovo slučaju ne važi.

“Nažalost, poslije 30 godina bojim se da nismo ili bolje reći neki nisu ništa naučili iz ovog zločina. Jer kako objasniti sramnu odluku vlasti grada Prijedora da poslije 30 godina ne dozvole izgradnju spomenika žrtvama, a posebno spomenika nevino pogubljenoj djeci, kako objasniti zabranu šetnje povodom ovog tužnog događaja, kako objasniti organizaciju nekih muzičkih događaja u gradu Prijedoru na današnji dan? Želim da vjerujem da su to odluke nečasnih pojedinaca i da svi čestiti Prijedorčani suosjećaju s nevinim žrtvama. Zato hvala Republici Austriji što je dozvolila nama da dostojanstveno obilježimo ovaj dan”, poručio je ambasador.

Naglasio je kako i EU i Austrija mogu i moraju naučiti lekcije koje su osjetili građani BiH na svojoj koži.

“Danas nekoliko stotina kilometara, na vratima Evrope padaju granate, ginu nedužni civili i djeca, zbog agresije koja se vrši nad Ukrajinom. Na kraju odajmo počast žrtvama Prijedora ali i svim drugim nevinim žrtvama, koje su platili svojim životima sulude ideje. Iskreno se nadam da će prevladati razum, da će se uspostaviti mir i da će prestati agresija u Ukrajini, a da će naša Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status što prije i da će ostati jedinstvena država svih naroda i građana i da će postati što prije članica Europske unije”, ističe ambasador.

Na kraju obraćanja, zahvalio se svim građanima koji su danas u Beču na adekvatan način obilježili Dan bijelih traka.

“Hvala vam svima što ste došli, posebno hvala mladima koji su danas ovdje, jer mi imamo i dužnost i obavezu da prenosimo istinu i da nikad ne zaboravimo ni Prijedor, ni Srebrenicu, ni Sarajevo, ni Goražde, ni Mostar, niti jednu nevinu žrtvu, jer je to bila prevelika cijena da bi danas imali državu Bosni i Hercegovinu. Zato je volimo i čuvajmo”, rekao je ambasador Kemal Kozarić.

Na Heldenplatzu je postavljena i instalacija spomenika Prijedor 92 umjetnice Anite Zečić.

“Ovaj moj projekt posvećen je žrtvama rata u Prijedoru. Svrha moje postavke je simulacija situacije koja nastaje kada se ljudi nalaze u zatvorenom prostoru i panika koja tada nastaje. Osjećaja nemoći za bjekstvo, osjećaja kako je to biti uhvaćen i zatvoren. Ovo je samo mali dio osjećaja koji su zatvorenici logora doživljavali”, kazala je Anita Zečić.

V.K.

31 Maj
15:55

Beč