Osobna priča

Kao sudionik nemilih događaja iz 1992. godine, Merima Čačić u sklopu tribine ispričala je osobnu ispovijest iz perspektive civilnog stanovništva koje nije bilo u logorima.

– Sam pogled na bijelu traku vrati me u to vrijeme. Naime, agresija je započela upravo tako, tjerajući ljude da nose bijele trake.

Za mene su bijele trake simbol svega ružnog što se dogodilo, istaknula je Čačić te je citirala riječi akademika Abdulaha Sidrana: »Prijedorska bijela traka crnja je od svakoga mraka.«

Uz Merimu Čačić, autorica Admira Fazlić približila je priču Fikreta Alića, logoraša iz Keraterma i Trnopolja čija je fotografija završila na naslovnici američkog časopisa Time te je obišla svijet.

– Premda je njegova fotografija na neki način postala simbol agresije na Bosnu i Hercegovinu, cijeli ga je život pratila na jedan negativan način.

Unatoč tomu, Fikret Alić ostao je pozitivnog i vedrog duha, a svoj je život posvetio borbi protiv nepravde te učenju mlađih generacija ljubavi i poštovanju.

Knjiga ima snažnu poruku koju i danas prenosimo, a ona nosi podršku i ljubav o suživotu i zajednici s pogledom prema vedrijoj budućnosti u kojoj se ovakvi zločini neće ponoviti, zaključila je Fazlić.

Bruna Matičić

31 Maj
16:05

Rijeka