Izvor: kossev.info

U Prištini se danas obeležava 23. godišnjica Račka, događaja u vezi sa kojim su interpretacije srpske i kosovske javnosti možda i najoprečnije. Još od ranih jutarnjih sati prištinski zvaničnici se listom oglašavaju sa porukama da je 15. januara 1999. „počinjen masakr od strane Miloševićevog genocidnog režima“. Međutim, iz Beograda stiže drugačije tumačenje onoga što se dogodilo pre 23 godine. „Račak je strašna i velika laž, koja mora da se raskrinka“, poručio je srpski ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin. Oglašavaju se i američke diplomate na Kosovu. Račak ne može da se negira, poručuju.

Događaj koji se zbio 15. januara 1999, i 23 godine kasnije jedna je od najosetljivijih tema za srpsku i albansku javnost. Za kosovske Albance, veći deo regiona i zapadne vlade, radi se o masakru 44 civila, za zvaničnu srpsku stranu, u pitanju je bio oružani sukob između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca tokom akcije policije u opštini Štimlje. Posebno osetljivo i bolno za srpsku javnost je sećanje na Račak kao povod za bombardovanje, a za Albance to što Srbija negira zločine.

Današnji počasni građanin Kosova, a nekada šef Verifikacione misije OEBS-a, Vilijam Voker je 15. januara 1999. okarakterisao Račak kao mesto masakra nad nedužnim civilima koje su izvršile jugoslovenske, odnosno srpske snage, što je poslužilo kao neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a.

Ovo se danas moglo čuti i kao glavna poruka kosovskih političkih lidera, ali i novog američkog ambasadora, koji je upravo citirao Vokera.

I dok je ovo danas glavna vest u Prištini, pored rezolucije o zabrani održavanja referenduma Srbije na teritoriji Kosova, za srpsku javnost je na margini.

Godišnjica Račka obeležena je danas na Kosovu u Štimlju. Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, zajedno sa premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem i predsednikom parlamenta Gljaukom (Glauk) Konjufcom obišla je mesto gde su kosovske vlasti napravile spomen kompleks.

Kosovski premijer kazao je u Štimlju da je pre 23 godine „počinjen genocid“, te da ne može da se zaboravi ono što se tada dogodilo.

„Odjek čina genocida nad Račkom odjeknuo je širom sveta. Istorija Kosova koje je bilo žrtva preko 400 masakra, ne može da se piše bez Račka. Takvi masakri bi se nastavili širom Kosova jer je Miloševićeva Jugoslavija sprovodila svoju nameru. Svaki put kad dođem u Račak, bude mi teško“, kazao je jutros Kurti.

Uz naznaku da je 15. januar ključni datum za Kosovo, Kurti je poručio – „želimo pravdu“.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, kazala je tokom obeležavanja da je nakon Račka svet „konačno shvatio šta je Miloševićev režim uradio na Kosovu“.

Osmani je rekla da je Račak „primer zločina protiv čovečnosti“, iskoristivši još jednom priliku danas da ponovi da je „Miloševićev režim bio genocidan“.

„U Račku je postojao zločin nad narodom, ali i ispoljavanje namere Srbije u to vreme, da iskoreni Albance sa lica zemlje“, poručila je Osmani.

Naznačila je da je „negiranje ratnih činjenica kroz rehabilitaciju ratnih zločinaca – ponavljanje zločina“.

„Istina o Račku je mnogo moćnija od bilo kakve propagande Miloševićevih saradnika“, ocenila je kosovska predsednica.

U Račku je danas boravila i zamenica predsednika PDK, Vljora Čitaku.

„Žalosno je što 23 godine nakon masakra u Račku još uvek nemamo izvinjenje srpske države“, kazala je Čitaku prištinskim medijima.

U toku dana su se listom oglašavali prištinski zvaničnici, svi jednoglasni – da je „srpski režim počinio masakr i genocid 1999. godine u Račku“.

Među njima je lider AAK, Ramuš Haradinaj, koji je ujedno kazao da je „masakr u Račku dokaz genocidnog zločina“.

Tvrdi da je ono što se dogodilo na današnji dan pre 23 godine bilo „odlučujući trenutak preokreta, u našoj borbi za slobodu i nezavisnost“.

Šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja, na Tviteru je danas objavio naslove tekstova beogradskih medija koji su, prenoseći izjavu sagovornika, pisali o tome da u Račku nije počinjen masakr.

„Na dan kada se na Kosovu prisećamo 45 civila koje su brutalno ubile jedinice Vojske i policije Srbije, Vučićevi prorežimski mediji u Srbiji nastavljaju sa poricanjem masakra u Račku. Sramotno i prezreno!“, poručio je Velja.

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, pozvala je potom „saveznike Kosova“ da izvrše pritisak na predsednika Srbije kako bi „priznao, izvinio se i istražio srpske ratne zločine na Kosovu“.

Sa druge strane, poručila im je da ne bi trebalo da vrše pritisak na Kosovo da dozvoli da se održi referendum za promenu Ustava Srbije na teritoriji Kosova.

U društvu najviših kosovskih zvaničnika, obeležavanju godišnjice prisustvovalo je i više ambasadora na Kosovu.

„Neka niko ne zaboravi ili negira šta se ovde desilo, ili zašto su SAD i naši saveznici stali u odbranu naroda Kosova“, kazao je u svom obraćanju okupljenima američki ambasador, Džefri Huvenijer.

Italijanska ambasada na Kosovu poručila je da su njihovi predstavnici prisustvovali takođe komemorativnoj ceremoniji.

„Dana 15.01.1999. godine, 45 nevinih civila je ubijeno u zverskom činu za koji još uvek nismo videli pravdu. To nikada ne bi trebalo da zaboravimo“, poručili su.

Britanski ambasador takođe se oglasio, navodeći da je i on prisustvovao komemoraciji, uz poruku da još uvek niko nije odgovarao za događaje u Račku.

Nemački ambasador, Jorn Rode, retvitovao je na svom nalogu objavu američkog ambasadora:

„Neka niko ne zaboravi ili negira šta se ovde dogodilo ili zašto su Sjedinjene Države i naši saveznici stali u odbranu naroda Kosova“.

Obeležavanju je, kako su javili prištinski mediji, prisustvovao i bivši američki diplomata Vilijam Voker, putem video veze.

Oglasila se i misija OEBS-a sa porukomo da su pre 23 godine bili „svedok gnusnih zločina“.

 

Vulin: Račak je strašna i velika laž, koja mora da se raskrinka

 

Za razliku od Prištine, retke su poruke koje iz Beograda stižu u vezi sa godišnjicom Račka.

O ovoj temi danas je, međutim, u studiju Happy televizije govorio ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin.

Nasuprot navodima prištinskih i međunarodnih zvaničnika Vulin, je, kako je preneo Tanjug, kazao da je slučaj Račak bila „strašna i velika laž koja mora da bude raskrinkana“, preneo je Tanjug.

„Račak je laž koja je poslužila kao opravdanje za početak NATO agresije na SRJ. Račak je laž koja je poslužila kao opravdanje da se ubije preko stotinu naše dece. Ta laž mora da bude raskrinkana“, rekao je Vulin.

Vulin je dodao da neće dozvoliti da stvari padnu u zaborav i da se podrazumevaju, te najavio da će ministarstvo kojim upravlja da snimi zajedno sa RTS-om serijal filmova pod nazivom ‘Dosije Kosovo’ u kojima će biti sve dokumentovano.

„Naša deca moraju da znaju da nemaju razloga da se stide svojih očeva i dedova“, kazao je Vulin.

„E, pa i ovaj Račak je deo te strašne laži, e pa i ovaj Račak mora da se raskrinka. Što bi se mi stideli toga. Mi smo decenijama pristajali da njihova laž bude naša istina, da se mi izvinjavamo za njihovu laž. Nećemo da se izvinjavamo za njihovu laž. Ovo je naša istina, ispričaćemo je celom svetu“, poručio je Vulin. Osim Vulina, drugi srpski zvaničnici večeras se nisu oglašavali.

15 Januara
18:25

Račak/Raçak