Izvor: politika.rs

U organizaciji Saveza studenata Filozofskog fakuteta Niškog univerziteta večeras je u Domu vojske održan veličanstven skup sećanja povodom godišnjice Bitke na Košarama u aprilu 1999.godine tokom NATO agresije i bombardovanja SR Jugoslavije i Srbije. Podsećajući na herojsku odbranu naše zemlje i podvige pripadika armije, MUP-a i građana, legendarni i proslavljeni general Vladimir Lazarević, u vreme agresije komandant Prišštinskog korpusa VJ, istakao je „da je na jučerašnji dan tačno pre 23 godine na granici sa Albanijom sprečena kopnena invazija snaga severne alijanse“.

U istoriji ratovanja dugo će se u budućnosti izučavati taktika, moral, hrabrost, veština i mnogo toga što su naši borci pokazali u odbrani svoje domovine protiv mnogostruko jačih neprijateljskih snaga. Naša vojska tih aprilskih dana napadnuta je od terorističke OVK, koja je imala nesebičnu pomoć vojske Albanije i NATO avijacije, ali je junački izdržala i sprečila sve pokušaje da se sa albanske teritorije nekoliko desetina hiljada terorista probije na Kosovo i Metohiju. Heroji sa Košara su svetu pokazali da nikakva vojna sila niti moderna vojna tehnika ne mogu nadvladati herojstvo i ljubav prema otadžbini, rekao je legendarni vosjkovođa.

Na skupu u Nišu govorili su i druge vojne starešine i učesnici bitke na Košarama Duško Šljivančanin, Dejan Račić i Ivica Kolev.

T. Todorović

9 Aprila
15:40

Niš