Izvor: juznevesti.com

Polaganjem venaca i pomenom za nastradale, u Nišu, Leskovcu, Vlasotincu, Vranju, Prokuplju i Pirotu, obeležen je 24. mart, Dan sećanja na stradale u NATO agresiji. Od početka bombardovanja koje je trajalo 78 dana prošle su 23 godine, a cveće i vence na spomen-obeležja u gradovima na jugu Srbije su, osim porodica poginulih, položile i gradske i opštinske, delegacije vojske i policije i udruženja građana.

Bombardovanje Niša počelo je oglašavanjem sirena 24. marta i trajalo je do 10. juna. Sirene za početak ili kraj vazdušne opasnosti oglasile su se 258 puta, a Nišlije su su pod vazdušnom opasnošću bile 52 dana. Bombe su za sobom ostavile srušene mostove, fabrike, porodične kuće, škole, a Niš je bombardovan 29 dana.

Ispred spomen-obeležja na Univerzitetskom trgu kod vence su položile delegacije Grada Niša, Vojske Srbije, Nišavskog upravnog okruga, Policijske uprave i Saveza boračkih organizacija.

Sve ono što se svih dana bombardovanja događalo u našoj državi i u našem gradu je svima nama za nauk. Mir, sloboda i ravnopravnost svih nas u našoj državi treba da bude imperativ sugrađanima, a ono što se tada desilo ne znam da li možemo da zaboravimo, sigurno ne, a da li ćemo oprostiti pokazaće istorija – rekao je Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša.

Vence i cveće položili u Vranju, Prokuplju, Leskovcu, Pirotu i Vlasotincu

Komemorativni skup održan je i u Vranju, na platou ispred Spomenika poginulima u oružanim akcijama i NATO agresiji od 1990. do 2003. godine. Nakon himne “Bože pravde”, pomen poginulima služilo je sveštenstvo Eparhije vranjske.

Bol i tuga ne prestaju ni posle 23 godine koliko je prošlo od NATO agresije na našu zemlju. Velike gubitke su pretrpeli Vranje i Pčinjski okrug, o čemu svedoči podatak da je srušeno ili oštećeno čak 4.500 stambenih objekata. – rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Pčinjski okrug 1999. godine bombardovan je 48 dana, a stradalo je 62 građana. Gađano je 78 lokacija sa 1.119 projektila, ranjeno 207 ljudi i oštećeno 4.500 stambenih objekata.

U Karađorđevom parku u Pirotu kao Dan sećanja na stradale Piroćance u ratovima od 1991. do 1999. godine održan je komemorativni skup, a cveće na spomenik Cvet mladosti položili su članovi porodica stradalih ratnika, delagacije grada Pirota, Pirotskog upravnog okruga, Vojske Srbije – Komanda Kopnene vojske Niš, MUP-a Srbije, boračkih organizacija, udruženja i političkih partija.

Svi oni koji su poginuli u prethodnim ratovima, pogotovo u NATO agresiji, odbranu i opstanak svoje zemlje stavili su ispred svojih života, ispred svega onoga za šta su u svojim životima živeli. Zbog svega toga njihova imena zlatnim slovima jesu upisana u istoriju njihove zemlje Srbije i u istoriju njihovog grada Pirota rekao zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić.

U znak sećanja na stradale sugrađane u Leskovcu su vence položili gradonačelnik Goran Cvetanović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Organizacije boraca veterana rata 1991-1999 i gradskog odbora SUBNOR-a.

23 godine od početka bombardovanja obeležene su i u Prokuplju. U programu posvećnom Danu sećanja na žrtve NATO agresije i stradanju srpskih vojnika i civila učestvovao je hor crkve svetog Prokopija, učenici Gimnazije i Osnovne škole 9. oktobar.

Ni za jedan od tih ratnih dana, ni za jednu ranu i žrtvu, nema zaborava. Ovaj spomenik su neispričani životi naših poginulih junaka i zato je on naše zavetno mesto, da sa svakim ovim imenom koje je uklesano na njemu mi koračamo smelo u budućnost podignute glave sa svojim srpskim znamenjem – rečeno je tokom obeležavanja.

Tog 24. marta, 1999. godine, oko 20 sati jedan od prvih NATO projektil pao je na kasarnu u Prokuplju. Pogođena je zgrada Centra veze u kasarni i tada je poginuo vojnik Boban Nedeljković, koji je ujedno i prva žrtva NATO agresije na Srbiju.

Dan sećanja na žrtve NATO agresije obeležen je i u Vlasotincu.

M.M.K.

24 Marta
16:55

Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vlasotince, Vranje