Godišnjica ubistva osmero Sarajlija u Isevića sokaku: Svi u Sarajevu su bili žive mete VRS-a

Izvor: faktor.ba

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, porodice ubijenih, predstavnici kantonalne, općinske i gradske vlasti, te udruženja, obilježili su 31. godišnjicu ubistva osam Sarajlija u ulici Isevića sokak kod broja 23. 

Na tom mjestu je, prije 31 godinu, sa agresorskih položaja Vojske Republike Srpske na Borijama ispaljena tenkovska granata 100 mm od čijeg dejstva je ubijeno osam, a lakše i teže ranjeno 19 osoba, koje su čekale u redu za vodu.

Ubijeni su: Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim Lačević, Azra Lačević, Senad Lagumdžija, Bajro Pinjo, Aferdita Sadikaj i Jasna Šarić.

Uime Kantona Sarajevo cvijeće su na spomen-obilježje položili ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, te zastupnici u Skupštini KS Jasmin Šaljić i Elvis Vreto.

Kako je sa mjesta masakra poručila ministrica Hota-Muminović, važno je zbog prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, obilježavati godišnjice stradanja djece i ostalih civila, kako strahote agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu ne bi pale u zaborav.

– Stoga, podsjećam na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni, promrzli. Agresor je stalnim granatiranjem i snajperskim hitcima usmrtio više od 12.000 građana Sarajeva, a od toga 1.601 dijete. Dijelim ljude samo na dobre i loše, ali ovdje osjećam potrebu da istaknem da neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjersku i nacionalnu pripadnost. Svi u Sarajevu su bili žive mete Vojske Republike Srpske – kazala je Hota-Muminović.

Dodala je da se bez obzira na prošlost, naša budućnost mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana.

– Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni – kazala je Hota-Muminović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

15 Januara
00:00

Sarajevo