Izvor: preporod.info

Na mjestu nekadašnjeg logora “Omarska” danas je obilježena 28. godišnjica od njegovog raspuštanja uz jasnu poruku da se stradanja Prijedorčana nesrpske nacionalnosti ne smiju zaboraviti i da stalno treba njegovati kulturu sjećanja.

Prijedorčani su i danas oživjeli bolna sjećanja, a ispred “Bijele kuće” položeno je cvijeće i proučena Fatiha. Skup su organizovali Regionalni savez Udruženja logoraša regije Banjaluka, Udruženje logoraša “Prijedor” i “Kozarac.

U logoru “Omarska” je bilo zatočeno oko 6.000 Prijedorčana nesprske nacionalnosti, Bošnjaka i Hrvata, dok ih je oko 700 ubijeno. U logoru je boravilo i 37 žena, a njih pet nije živo napustilo logor. U logoru je bilo i 28 maloljetnika.

Dio logoraša logora “Omarska” je ubijen na Korićanskim stijenama i na Hrastovoj glavici, a desetine logoraša podleglo je od zadobijenih rana tokom mučenja.

U skladu sa preporukama nadležnih institucija zbog pandemije koronavirusa na komemorativnom skupu je bio znatno manji broj ljudi.

Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banjaluka i jedan od organizatora skupa kazao je da su i komemoracije koje su organizovane ranije tokom jula organizovane u znatno manjem obimu.

On je naglasio da su na prostoru bivšeg logora postavljene dvije spomen-ploče, te da ima još mjesta, poput Trnopolja, gdje ih treba postaviti, a za šta postoji i zvanično odobrenje Gradske uprave Prijedor.

6 Augusta
00:00

Prijedor