Izvor: radiokim.net

Danas je obeležena godišnjica od zločina u Maloj Kruši kada je ubijeno 113 osoba albanske nacionalnosti među njima i nekoliko dece.

Premijer Kosova Aljbin Kurti položio je cveće na spomen obeležju u Velikoj Kruši, navodeći da će se pozabaviti prošlošću kako bi oblikovali bolju budućnost.

“Tela 113 ubijenih u Velikoj Kruši završila su u masovnim grobnicama u Srbiji, dok se tela 64 ubijenih u Maloj Kruši još uvek vode kao nestala. Danas se prisećamo počinjenog genocida i razaranja. Učinićemo sve što je u našoj moći da se pozabavimo prošlošću i oblikujemo bolju budućnost”, napisao je Kurti na Tviteru.

Srpske snage započele su ofanzivu 25. marta protiv „OVK“ u selima između Prizrena i Orahovca (Bela Crkva, Celina, Velika Kruša, Mala Kruša).

Tog prvog dana pretpostavlja se da je ubijeno oko 12 ljudi na više mesta u ovom selu.

Već sledećeg dana, prema navodima Fonda, “srpski policajci, praćeni lokalnim Srbima, odvojili su više od 100 muškaraca od žena iz ovog kraja koje su potom sproveli do jedne kuće u selu gde su ih ubili iz automatskog oružja“.

Kuća je potom spaljena a zatim minirana, dodaje se

Posmrtni ostaci 85 meštana Male Kruše i dalje nisu pronađeni i njihova imena nalaze se na listi nestalih lica MKCK. „Pretpostavlja se da su ostaci spaljenih tela pokupljeni bagerom i bačeni u reku Beli Drim“, navode dalje iz Fonda za humanitarno pravo.

Delovi tela 17 meštana ubijenih u jednoj od kuća ili u pojedinačnim incidentima u selu, ekshumirani su u selu i na obali reke Beli Drim u julu 1999. od strane britanskog forenzičkog tima u sastavu KFOR-a i kasnije identifikovani.

Događaji u Maloj Kruši bili su deo optužnice za ratne zločine protiv Slobodana Miloševića i nekoliko drugih srpskih političkih i vojnih lidera.

 

 

26 Marta
10:35