Izvor: gminfo.rs

Danas je i u Gornjem Milanovcu obeležena 23. godišnjica od početka NATO agresije na SR Jugoslavije.

Nakon parastosa nastradalima na Spomenik braniocima srpske slobode, na prostoru spomen parka „Brdo mira“, vence je u ime Opštine Gornji Milanovac položio predsednik opštine Dejan Kovačević,  Vojske Republike Srbije komandant garnizonog mesta, potpukovnik Nenad Dražinac i predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca opštine Gornji Milanovac i predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

– Pokazalo se tada, pre 23 godine, da će se nešto desiti u budućnosti sa do tada poznatim svetskim poretkom. Mi danas vidimo šta je to što se promenilo, i nažalost, neke lekcije nisu naučene. Ono što nas hrišćanstvo uči jeste da praštamo, i naša dužnost je da oprostimo. Ali naša dužnost je i da ovu agresiju nikad ne zaboravimo. Zbog toga i jesmo danas ovde, da pokažemo da je Srbija po tom pitanju jedinstvena, da nikad neće opravdati ničije nasilje, i da je ona dom svih slobodoumnih i slobodnih ljudi, ma gde se oni u svetu nalazili – poručio je predsednik opštine.

Nato bombardovanje SR Jugoslavije trajalo je 78 dana, a okončano je potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. godine.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije tokom vazdušne agresije NATO ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije.

Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se i danas vodi kao nestalo.U toku bombardovanja sa područja gornjomilanovačke opštine živote je izgubilo pet lica.

24 Marta
17:20

Gornji Milanovac