Izvor: index.hr

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje građani su u različitim gradovima zapalili lampaše.

Danas su na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru uoči 31. godišnjice sloma obrane toga grada položene ruže i upaljene svijeće.

Ruže su položili i svijeće zapalili članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovarske majke i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Počast Vukovaru i Škabrnji odaje se diljem Hrvatske, a iz gradova stižu fotografije lampaša upaljenih u spomen na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

 

Vukovarska u Zagrebu puna upaljenih lampaša

Vukovarska ulica u Zagrebu i ove je godine tradicionalno puna lampaša u čast žrtvi Vukovara i Škabrnje.

Klub veterana 148. br. HV-a organizirao je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje “I reći ću vam samo još jednu stvar – zapamtite Vukovar”. Središnji program održan je kod spomenika Franji Tuđmanu na zagrebačkim fontanama.

Obilježavanju je prisustvovala i kolona motorista koja je krenula od trešnjevačke tržnice do spomenika Tuđmanu.

Zapaljene svijeće u Osijeku

Duž jedne od najduljih osječkih ulica, Vukovarske ulice, učenici 34 osječke osnovne i srednje škole upalili su 4 tisuće lampiona, a kod spomenika Crvenom fići priključila su im se izaslanstva Grada Osijeka i županije koji su također upalili lampione u sjećanje na žrtvu Vukovara.

“Naša Vukovarska ulica u Osijeku neka tisućama lampiona obasja put prema slobodnom i herojskom Vukovaru”, poručio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje izaslanstva Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, izaslanstva Hrvatske vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata također su kod Spomenika hrvatskim braniteljima na osječkom Trgu slobode odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.

“Ponos i tuga osjećaji su koji nas preplavljuju uoči 18. studenoga i žrtva Vukovara nikada se ne smije zaboraviti jer se u Vukovaru branila Hrvatska i Osijek”, izjavio je gradonačelnik Radić. “Prisjećamo se svih vukovarskih heroja, branitelja i civila koji su položili svoje živote da danas imamo slobodnu Hrvatsku”, dodao je.

I zamjenik župana Mato Lukić rekao je da se na ovaj način prisjećamo svih hrvatskih branitelja i civila koji su dali svoje živote za Hrvatsku.

“Ujedno obilježavamo i našu borbu za sjećanjem na žrtvu Vukovara kako bi mlađim generacijama prenijeli istinu o Domovinskom ratu i istinu o slobodi Hrvatske”, poručio je Lukić.

Svijeće u Splitu 

Vodstva grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije te brojni građani u četvrtak navečer na početku Vukovarske ulice zapalili su svijeće u sklopu tradicionalne akcije  “I u mom gradu Vukovar svijetli”, kojom se odaje počast žrtvama što su ih u Domovinskom ratu podnijeli Vukovar i Škabrnja.

“Naša Vukovarska ulica u Osijeku neka tisućama lampiona obasja put prema slobodnom i herojskom Vukovaru”, poručio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje izaslanstva Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, izaslanstva Hrvatske vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata također su kod Spomenika hrvatskim braniteljima na osječkom Trgu slobode odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.

Svijeće su zapaljene kod spomenika Lumina, podignutom prije šest godina, a koji također nosi naziv “I u mom gradu Vukovar svijetli”. Zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja spomenik je večeras nazvao “malim splitskim memorijalnim centrom za Vukovar i Škabrnju”. “Nikad ne smijemo zaboraviti žrtve Vukovara i Škabrnje”, istaknuo je Čogelja, izaslanik župana Blaženka Bobana.

Zamjenik splitskog gradonačelnika i izaslanik gradonačelnika Ivice Puljka, Bojan Ivošević je istaknuo kako iz tragedije Vukovara i Škabrnje treba učiti da se nešto slično više nikad ne bi ponovilo. “U sjećanjima na žrtve treba tražiti inspiraciju za ono što radite, da to bude na dobrobit zajednice i ove države”, rekao je Ivošević.

 

 

Vukovar u Rijeci

I u Rijeci su zapaljene svijeće.

Večeras je održana manifestacija “Vukovar u Rijeci”. Nakon mise u Veloj Crikvi održana je procesija do Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje su upaljene svijeće.

 

 

 

 

Zapaljene svijeće u Vukovaru ispred bolnice

Paljenjem svijeća i molitvom kod spomen-obilježja u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice Dr. Juraj Njavro stanovnici Vukovara u četvrtak navečer odali su počast žrtvama velikosrpske agresije na njihov grad 1991., hrvatskim braniteljima i civilima.

Paljenju su prisustvovali potpredsjednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved te ministar obrane Mario Banožić. Ispred bolnice su bili i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

 

Lampaši u Šibeniku

U Šibeniku su građani zapalili svijeće na Trgu palih branitelja Domovinskog rata.

Na igralištu škole u zagrebačkom Rudešu zapaljene svijeće i održana misa

Na igralištu OŠ Rudeš u Zagrebu održana je misa te je tako podržana akcija škole “Svijeća za Vukovar”. Građani su ondje zapalili lampione, a prihod od prodaje namijenjen je za potrebite osobe u naselju.

Učenici zapalili svijeće u Karlovcu

Učenici i nastavnici Gimnazije Karlovac zapalili su lampione ispred škole kako bi obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Paljenje lampaša u Bjelovaru

Građani Bjelovara, među kojima su i srednjoškolci, zapalili su lampaše.

Svijeće gore i u Sisku

Učenici OŠ 22. lipnja iz Siska zapalili su ispred svoje škole svijeće u znak sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Lampaši na Hvaru: “I u mom gradu svijetli Vukovar”

Svijeće su zapaljene i u središtu Starog Grada u znak 31. obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje. Iz Starog Grada su poručili da i u njihovom gradu svijetli Vukovar.

17 Novembra
18:25

Bjelovar, Hvar, Karlovac, Osijek, Rijeka, Šibenik, Sisak, Split, Vukovar, Zagreb