Izvor: radio-m.hr
Kao znak odavanja počasti hrvatskim braniteljima i civilima koji su tijekom opsade poginuli u Vukovaru, paljenjem svijeća i u Veloj Luci ispred Osnovne škole odana je počast u znak sjećanja na žrtu Vukovara i Škabrnje, u spomen na sve poginule branitelje i civile koji su dali život za obranu grada Vukovara i tako dostojanstveno i primjereno odali počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.
Dan sjećanja ili službeno Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježava se 18. studenoga svake godine kao državni blagdan i neradni dan u Republici Hrvatskoj kao trajno sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata. Kako žrtve Vukovara i Škabrnje, najmasovnije u Domovinskom ratu, povezuje isti datum i potreba za dostojnim odavanjem počasti svakoj žrtvi, krajem 2019. godine Hrvatski sabor izglasao je novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u kojem je uveden novi blagdan (praznik) 18. studenog na dan pada grada Vukovara u znak sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata.
Također, u petak, 18. studenog 2022.g. u 9:00 sati, predstavnici Općine će položiti vijenac i zapaliti svijeću pred centralnim Spomen križem na mjesnom groblju sv. Roka, za sve žrtve Domovinskog rata.
Svečano polaganje vijenca će uveličati Narodna Glazba Vele Luke.
Također, u petak će se u župnoj crkvi sv. Josipa služiti sveta misa Za poginule u ratu.

18 Novembra
17:15

Vela Luka