Izvor: Kosovo Online

 

U Gračanici je danas održan okrugli sto na temu “Zastoj u rešavanju pitanja kidnapovanih i nestalih”, na kome su članovi porodica još jednom istakli važnost toga da se istina o sudbinama njihovih najbližih rasvetli.

Prema podacima Resursnog centra iz Prištine, na Kosovu se traga za još 1.617 osoba albanske, srpske i drugih nacionalnosti, nestalih pre i tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Miroslava Đorđević iz Nerodimlja kod Uroševca podsetila je na to da je sudbina njenog svekra nepoznata od 1999. godine.

“Svekar je kidnapovan kod kuće, iz kuće su ga uzeli, znamo ko ga je uzeo, ime i prezime, ali ništa se ne preduzima. Ništa ne znamo. Želim da se ovo reši, da se pronađe, da znamo da li je mrtav ili živ”, kazala je Miroslava.

Saša Perenić traga za bratom Rankom od 1998. godine, koji je kidnapovan zajedno sa Đurom Slavujem. Saša ističe da je istina sve dalja i dalja, a krivce vidi u međunarodnim organizacijama.

“Nemamo informacije ni da li su živi, ni ti mrtvi. Mnogo je vremena prošlo, znamo da od toga možda neće biti ništa. Sve nas je manje članova Udruženja, a istina je sve dalja i dalja. Jedini krivci su Međunarodne organizacije koje su se bavile tim problemima. Brat je nestao, kada nije bilo zvaničnog sukoba. Krivim Crveni krst sa sedištem u Prištini sa Misijom OEBS koji su bili jedini na terenu i koji su mogli da dođu do istine”, kazao je Saša.

Koordinatorka Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica Silvana Marinković kazala je da su srpske porodice čiji su članovi kidnapovani ili nestali, diskriminisani.

“Mi porodice kidnapovanih i nestalih koji živimo na ovim prostorima smo diskriminisani sa svih strana, jer nemamo pravo na slobodu kretanja, govor. U velikom smo mraku, tako reći tunelu, da li postoji svetlo na kraju telu, da li će se pronaći rešenje, ne znamo, ostaje da vidimo”, kazala je Marinković.

Suzana Matejić specijalista sudske medicine pri Komsiji za nestala lica istakla je da mukotrpna borba ostavila trag na svima.

“Mi još uvek nismo zadovoljni rezultatima. Ono što želim da znate je da je Republika Srbija posvećena ovom problemu, kroz Komisiju za nestala lica ovo predstavlja humanitarni problem. Ono što je činjenica je da ne možemo graditi novo društvo, budućnost, ne možemo ostaviti u nasleđe našim pokoljenima dobro, ako nismo raskrstili sa prošlošću”, kazala je Matejić.

Matejić ističe da je proces nestalih u zajednički rukama svih nas, “albanske zajednice, Međunarodnog Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica, Euleksa”.

“Sve je to ostalo u planovima koje  smo se mi obavezali da ćemo zajedno izvršavati ali u ovom trenutku ne možemo reći da smo u poslednjih pola godine, uradili nešto više u procesu nestalih i traganja za nestalima. Ako uzmemo u obzir šta se sve dešava oko nas, ipak svaki pojedinačni slučaj znači mnogo, i svaki iskorak u tom smislu donosi nadu da nastavimo dalje”, dodala je ona.

Matejić je naglasila da je prioritet ispitivanje mrtvačnice u Prištini gde se nalaze oko 450 posmrtnih ostataka.

“Mrtvačnica u Prištini je nešto što mora biti istraženo  jer ne znamo čiji se ostaci tamo nalaze. Naše kolege su počele taj posao, ono na čemu smo insistirali je da imamo informacije. Od tih posmrtnih ostataka, od prilike oko 450 posmrtnih ostataka, mi imamo podatke da je 80 pripada Srbima i nealbancima. Uskoro ćemo biti obavešteni o njihvom radu, i da će nama prezentovati podatake, i da ćemo doći do ključnih odgovora ko se nalazi u mrtvačnici u Prištini”, kazala je Matejić.

29 Novembra
16:55

Gračanica