Izvor: klix.ba

 

U Stupnom Dolu kod Vareša danas je obilježena 29. godišnjica od zločina nad bošnjačkim stanovništvom kojeg su počinile Specijalne jedinice Hrvatskog vijeća obrane Apostoli i Maturice.

I danas je prigodnim programom sjećanja u Stupnom Dolu kod Vareša obilježena još jedna tužna godišnjica sjećanja na 38 ubijenih civila bošnjačke nacionalnosti. Petoro djece, 17 žena, ali i stariji stanovnici ovog sela kod Vareša, ubijeni su prije 29 godina, a njihovo selo je u potpunosti uništeno.

I ove godine u sklopu godišnjice održan je marš mira “Trasa spasa” kojom su neki Bošnjaci ovog područja uspjeli da izbjegnu sličnu sudbinu najgore stradalih.

Fuad Mahmutović je imao 11 godina kada se dogodio zločin u Stupnom Dolu, a kako kaže, i danas su emocije svježe i svakog 23. oktobra se prisjeća tog jutra.

“Dvadesetdevet godina je prošlo i noć prije skoro i da ne spavam, emocije su tu kao i prije 29 godina”, kaže Mahmutović koji je pozvao da se osim nalogodavaca procesuiraju i izvršioci zločina.

Iz Saveza logoraša u BiH su naglasili da je obilježavanje ovog zločina te borba za istinu i pravdu jedina opcija za zdravu i naprednu državu i zajednički život.

“Na ovaj dan 1993. godine, na naselje Stupni Do su bojovnici specijalne jedinice ‘Maturice’ iz sastava HVO brigade ‘Josip ban Jelačić’ iz Kiseljaka, izvršili napad i 38 stanovnika ubili, a potom i 11 njih zarobljenih, žive zapalili u kući u Stupnom Dolu”, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Zločin u Stupnom Dolu su počinile jedinice HVO-a, koje je predvodio komandant Ivica Rajić, koji su istog dana ušli i u Vareš. Među oko 200 vojnika HVO-a bile su i jedinice iz Kiseljaka pod nazivom “Maturice” i “Apostoli”.

Muškarci su odvezeni u logore, kuće su opljačkali, a muškarci, žene i djeca su smaknuti, zapaljeni. Od 38 ubijenih samo šest je bilo vojnika, a petero djece od 1 do 13 godina.

 

E.M.

23 Oktobra
12:35

Stupni Do, Vareš