Izvor: klix.ba

U mjestu Večići kod Kotor Varoši danas je klanjanja dženaza i obavljen ukop osam identifikovanih žrtava zločina koji se dogodio prije 30 godina u ovom mjestu.

Trideset godina je bilo potrebno da samo nekolicina porodica pronađe smiraj duši klanjanjem dženaze i obavljanjem ukopa najmilijih koji su ubijeni 1992. godine.

Dženazu namaz danas u Večićima predvodio je reisul-ulema Husein ef. Kavazović, a u obraćanju prisutnima je kazao da je najmlađa ubijena žrtva imala 22 godine, a najstarija 37 godina.

“Gorka je spoznaja da su ih ubile njihove komšije samo jer su bili muslimani”, kazao je Kavazović okupljenima nakon klanjanja dženaza namaza.

Dodao je da su vjernici te da su svjesni da Allah nije samo posmatrač i da će ubice biti pitane zašto su ubijali nevine ljude, činili nasilje i nered komšijama te da ih na onom svijetu očekuje mučna i teška situacija za njih.

“Ne smijemo šutjeti na ovo niti o jednom zločinu. Trebamo učiniti sve da se zlikovci pronađu i izvedu pred lice pravde. Zločinci ne smiju imati miran san, za njih je kazna i na ovom i na onom svijetu”, dodao je Kavazović.

Naglasio je da kultura muslimana nije da ubijaju i ruše, ali da svi trebaju odgajati djecu na putu gdje će se boriti za pravdu i dobro naroda i zemlje te da budu graditelji, a ne rušitelji, da ne čine zlo i nepravdu te da će to biti adekvatan odgovor na sva dešavanja drugih.

Nakon klanjanja dženaze, ukop je obavljen na šehidskom mezarju u Večićima i Hrvaćanima.

3 Novembra
00:00

Kotor-Varoš