Izvor: compas.com.hr

U organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije, Grada Lipika i Hrvatskog Feniksa, u Donjem Čagliću je 2. listopada održana komemorativna svečanost povodom obilježavanja tužnog sjećanja na stravičan zločina nad nedužnim hrvatskim mještanima. Prošle su trideset i dvije godine od napada velikosrpskih pobunjenika i otvorenog oružanog sukoba na našem području. Nakon okupacije dijela ovog područja, paravojne jedinice agresora provodile su sustavni teror nad lokalnim stanovništvom. U nizu stravičnih zločina nad  hrvatskim civilima, jedan je počinjen i u Donjem Čagliću. Ovdašnji mještani – Marijan Adžijević, Anka Marošević, Zora Barbača, Anka Zanetti, Đuro Žili, Ruža Sinjaković, Zlatko Hrunka, Nikola Anić i Barica Žili pogubljeni su, a Paulina Žili, Petar Antunović (pronađeni posmrtni ostaci 2008. na području BiH; Bosanska Gradiška, entitet Republika Srpska) i Mirko Adžijević, nestali su civili tijekom Domovinskog rata i velikosrpske agresije na našu domovinu.

Povodom ovog događaja, pred spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima u Lipiku i civilnim žrtvama u Donjem Čagliću, počast su odali mnogi ugledni pojedinci i organizacije, izražavajući svoje duboko poštovanje prema žrtvama.

Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, brigadir Zlatko Radočaj, zajedno s izaslanikom ministra hrvatskih branitelja, generalom Josipom Lucićem, te izaslanikom ministra obrane, Daliborom Bajčijem, bili su među prisutnima. U ime Požeško-slavonske županije, počast je odao dožupan Ferdinand Troha.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika, kao i gradovi Lipik i Pakrac pod vodstvom lipičkog gradonačelnika Vinka Kasana, zajednički su položili vijenac kako bi se prisjetili žrtava. Članovi Mjesnog odbora Donji Čaglić također su odali počast, a poštovanje su pružili predstavnici udruge Hrvatski Feniks, načelnik PP Pakrac Robert Hrastić, pukovnik Damir Grgurić u ime Vojarne 123. brigade HV-a Požega, članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” i Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije “Heroji ne umiru”, logoraši Sisačko-moslavačke županije, predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca Pakrac – Lipik, te članovi Moto kluba Vitezovi tame.

Nakon odavanja počasti žrtvama, u ime obitelji ubijenih i nestalih civila skupu se obratila Marijana Dudaš.

U dirljivoj izjavi, Marijana je postavila pitanje koje muči mnoge: kakvo srce imaju oni koji su ubili svoje susjede i mogu li mirno spavati? S posebnom tugom istaknula je činjenicu da do danas nitko nije odgovarao za ove grozne zločine. Citirala je generala Antu Gotovinu, koji je rekao da “rat pripada prošlosti, okrenimo se budućnosti, ali ne smijemo i nećemo zaboraviti.

Ona je podijelila svoje osobne uspomene, sjećajući se kako je sa svojom obitelji napustila svoje selo koje su neprijatelji potpuno uništili i spalili. Čak nisu poštedjeli ni katoličku crkvu, ali s ponosom je istaknula da se crkva nakon 32 godine ponovno nalazi na istom mjestu gdje joj je i mjesto.

Na kraju, svoje je obraćanje zaključila naglašavajući kako nas Isus uči da ljubimo jedni druge i opraštamo jedni drugima, jer je On taj koji može iscijeliti naše rane. „Iako je bolna, iz tuge se rađa nešto novo, a Isus je taj koji oslobađa od tamnice i vodi prema svjetlu“, rekla je Marijana te podsjetila da ne trebamo tugovati za svojim pokojnicima jer su sada s Njim, On je istina, put i život.

Tijekom svog govora, gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, još jednom je izrazio svoje duboko zaprepaštenje i nevjericu pred pitanjem kako ljudski um može skliznuti u tako strašan zločin. “Nemoguće je shvatiti da netko može počiniti takve grozote, pogotovo kad se prisjetimo da su ti počinitelji bili naši susjedi i sugrađani“, izjavio je gradonačelnik. Također je naglasio da su se na ovim prostorima tijekom posljednjih stotinu godina odigrala tri rata, ali nijedan od njih nije bio obilježen takvom brutalnošću kao što je to bio Domovinski rat. Gradonačelnik je naglasio važnost trajnog sjećanja na nevine žrtve ovog zločina te istaknuo da nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti njihovu patnju.

Zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha u svojem je obraćanju naglasio kako se prisjećamo događaja koje razuman čovjek ne može objasniti jer bilo je to vrijeme kad se zlo obrušilo na ovaj lipički kraj. Naglasio je da, iako možemo oprostiti, nikada ne smijemo zaboraviti. Također je citirao Platonovu izreku koja kaže: “Samo su mrtvi dočekali kraj rata; za one koji su ostali živi, taj rat i dalje traje.” – te naglasio da je za obitelji i mještane Donjeg Čaglića rat svaki put kada se prisjete svojih stradalih.

Ferdinand Troha se obratio i prisutnim učenicima Osnovne škole Lipik, podsjećajući ih na važnost žrtve koja je bila potrebna za stvaranje slobode i obranu domovine.

Dalibor Bajči, izaslanik ministra obrane i voditelj Područnog odjela za poslove obrane u Osijeku, u svom govoru citirao je pokojnog predsjednika Franju Tuđmana koji je tijekom dolaska Vlaka mira u Vukovar rekao: “Pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala.” Bajči je istaknuo: “Mi jesmo oprostili, ali zaboraviti nećemo.”

Osvrnuo se na prisutnost ovakvih spomen-obilježja u našoj domovini te naglasio da je to također razlika između nas i drugih, jer gdje je prošla naša vojska, takvih spomenika nema, dok svako mjesto koje su zahvatili neprijatelji ima takav spomenik.

Prisutnima se obratio i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, general zbora i počasni građanin Lipika Josip Lucić. On je također istaknuo kako su ove nedužne žrtve ubijene samo zato što su voljele svoj dom i svoju domovinu, ustvrdivši kako budućim naraštajima moramo prenositi istinu o Domovinskom ratu i hrabrosti hrvatskih branitelja.

Draga djeco, budite uvjereni da ćemo činiti sve što je potrebno kako biste živjeli sretno i u miru dok postoji Hrvatska, hrvatska policija i vojska. Danas ste djeca, a sutra kao odrasli ljudi zajedno ćete sudjelovati u izgradnji naše domovine“, poručio je general Lucić u svom obraćanju lipičkim učenicima.

Neposredno prije komemorativnog skupa u župnoj crkvi sv. Jurja Mučenika održana je sveta misa, a potom su u pratnji MK Vitezovi tame od Lipika dotrčali članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije Glasnici istine, Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije Heroji ne umiru.

2 Oktobra
00:00

Lipik