Izvor: dnevno.hr

Srpsko narodno vijeće i općina Kistanje organizirali su Dan sjećanja na srpske civile ubijene 27. kolovoza u selu Gošić i 28. rujna 1995. godine u selu Varivode.

Uz saborskog zastupnika i predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, na komemoraciji su sudjelovali i predstavnici Vlade RH, saborska zastupnica Anja Šimpraga, načelnici dalmatinskih općina, kao i predstavnici Grada Knina i Šibensko-kninske županije.

“Ubijeni su u uvjerenju da im se ništa neće dogoditi”

“Svi ubijeni, ostali su u uvjerenju da im se ništa neće dogoditi na njihovoj zemlji i svome ognjištu. Oni koji su dali obećanje, nisu ih zaštitili. Ovdje gdje dana stojimo, mještani su postali meta i njihovi životi su tragično prekinuti”, rekla je Anja Šimpraga, saborska zastupnica SDSS-a.

Milošević: “Do istine i pravde nije došlo”

“Iako su Varivode od strane DORH-a označene nacionalnim prioritetom, do istine i pravde u ovom predmetu nije došlo. I dalje nema osumnjičenih ni optuženih, a ni osuđenih. Od 2012. godine do danas podignuta je samo jedna optužnica za ratni zločin iz 1995., koja je rezultirala pravomoćnom sudskom presudom. To je poražavajuće, naglasio je Boris Milošević”, potpredsjednik Vlade.

Masakr u Varivodama

Podsjetimo, ‘Masakr u Varivodama’ bio je ratni zločin kojeg su počinili pripadnici Hrvatske vojske (HV) i hrvatske policije 28.9. 1995. u selu Varivode, kraj Kistanja, u Šibensko-kninskoj županiji, tijekom Rata u Hrvatskoj. Ubijeno je devet srpskih civila, starijih osoba starosti između 60 i 85 godina, usprkos tome što je Operacija Oluja završila prije mjesec i pol na tom području i više nije bilo ratnih djelovanja. Šestero bivših vojnika HV-a našlo se na sudu zbog zločina u selu, ali su oslobođeni zbog manjka dokaza. Ipak, 2012. je Vrhovni sud Republike Hrvatske presudom zaključio da je vojska Hrvatske kriva za ubojstva te ih nazvala “činom terorizma”. Iduće godine, županijski sud u Kninu je u presudi odredio da Vlada Republike Hrvatske mora isplatiti odštetu porodici osobama koje su ubijene.

 

N.K

 

28 Septembra
00:00