Izvor: n1info.com

“Marš mira“ Nezuk – Potočari, pješački pohod u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, krenuo je jutros iz Nezuka, kod Sapne, a učesnici pohoda će u Potočare stići 10. jula, gdje će dan kasnije prisustvovati kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Kako je javila reporterka N1 Adisa Imamović, njih trenutno ima nekoliko hiljada, a kako su rekli organizatori očekuje se 4000-5000 učesnika. Od jutros pada intenzivna kiša. Prema prognozama meteorologa i narednih dana će biti slično vrijeme. Ispred njih je put dug 110 kilometara. Hiljade učesnika se klanjati skupa bajram namaz, a predvodit će ih tuzlanski muftija.

Učesnici marša tako će se u narednim danima kretati trasom kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije – Tuzla ili Kladanj.

Predviđeno je da učesnici marša nakon 30 kilometara pješačenja prvog dana stignu do kampa Liplje, gdje će prenoćiti. Kako se ovogodišnji “Marš mira“ poklapa sa muslimanskim praznikom Kurban-bajramom, u kampu Liplje organizovano je klanjanje bajram-namaza.

Nakon bajram-namaza, učesnici “Marša mira” će nastaviti put do Kamenice, poznate kao “dolina masovnih grobnica”, nakon 35 kilometara puta trebali bi stići do sela Mravinjci. Iz Mravinjaca dalje nastavljaju do Kameničkog brda, mjesta na kojem se desila zloglasna “Bukva”, gdje je ubijeno najmanje 1.000 Srebreničana. Potom dalje idu preko Buljima i put završavaju u Memorijalnom centru Potočari, 10. jula.

Ukop 50 žrtava genocida

“Marš mira” organizuje se u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica, a za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma ali i obavezu da svoja iskustva i priče ispričaju i prenesu mlađim generacijama.

Ova memorijalna manifestacija koja se održava u julu svake godine, ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.

”Marš mira“ uvršten je u program obilježavanja godišnjice genocida 2005. godine i broj učesnika se povećavao svake godine. U “Maršu mira” prethodnih godina, izuzev protekle dvije godine pandemije, učestvovalo je od 2.000 do više od 10.000 učesnika iz Bosne i Hercegovine i drugih dijelova svijeta.

”Marš mira“ traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, su se u julu 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica od strane srpskih vojnih i policijskih formacija.

Učesnici ”Marša mira“ dnevno pješače oko 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtjeva solidnu fizičku spremnost učesnika.

Kolonu “Marša mira” svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995. godine.

Učesnici “Marša mira“ nakon dolaska u Potočare imaju priliku i mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica na lokalitetima kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.

Na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

8 Jula
16:05

Nezuk – Potočari