Izvor: kosovo-online.com, Reporteri/RTK

Premijer Kosova Aljbin Kurti odao je danas poštu povodom obeležavanja 23. godišnjice od masakra u mestu Rezala kod Srbice i tom prilikom izneo tvrdnju da je “masakar u Rezali dokaz genocida Srbije na Kosovu” i dodao da domaća i međunarodna pravda moraju uporno da deluju kako bi kaznili odgovorne, prenosi Reporteri.

“Položili smo sveže cveće na spomenik i groblje ovih mučenika  koji su zverski streljani samo zato što su bili Albanci i što su želeli da žive slobodno na svojim ognjištima. Cilj je bio da se niko ne ostavi u životu, pa je ovaj masakr dokaz genocida Srbije na Kosovu. Nema sumnje da je genocid u Srbiji univerzalno priznat osim kod nas, stoga domaća i međunarodna pravda mora delovati bez odlaganja i uz insistiranje da se odgovorni i izvršioci sude i kazne”, kazao je Kurti.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da stradali pre 23 godine u mestu Rezala, neće biti zaboravljeni, prenosi RTK.

“Pokušavali su da sakriju tragove zločina, nestalo je 44 žrtve, neke su pronađene godinama kasnije u masovnoj grobnici u Rudnici u Srbiji. Istina se ne može sakriti. Potrebna je pravda za Rezalu i svako mesto na Kosovu gde su počinjeni zločini. Pali u ovom masakru nikada neće biti zaboravljeni i zajedno sa godišnjicama slobode uvek će se pamtiti”, navela je Osmani.

Zajedno sa Kurtijem, počast žrtvama odao je i ministar odbrane Armend Mehaj.

“Ovakve jezive događaje, nikada više nećemo dozvoliti da se dogode našem narodu”, napisao je Mehaj na Fejsbuku.

5 Aprila
16:15

Rezala