Izvor: Hina, glasistre.hr

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja, mještani srijemskoga mjesta Lovasa prisjetili su se u utorak 21 poginulog Lovašanina koje su srpske paravojne postrojbe i JNA prije 29 godina natjerale u minsko polje.

Naime, nakon što su nekoliko dana prije ušli u Lovas, pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba na današnji dan 1991. godine izdvojili su skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje na ulazu u to mjesto, pri čemu je poginula 21 osoba, a 14 ih je ranjeno.

“Na današnji je dan bila takozvana ‘Krvava berba grožđa’, stravični događaj iz Domovinskog rata, kada je 51 zarobljeni Lovašanin nakon mučenja i zlostavljanja otjeran u minsko polje. Mine su bile postavljene bez vojnih razloga”, rekla je načelnica općine Lovasa Tanja Cirba, ističući kako su ondje bile kako bi se ljude natjeralo da hodaju po njima.

“Na mjestu je poginula 21 osoba, 14 ih je teško ranjeno, a tijekom dana ubijena su još 23 mještana”, rekla je.

Podsjetila je kako je u općini Lovasu u Domovinskom ratu ubijeno 90 osoba, od kojih troje u Opatovcu i 87 u Lovasu, a traga se za još jednom osobom.

U spomen na lovaške žrtve, u ponedjeljak navečer u Lovasu je upriličeno molitveno bdijenje. Molitvu je predvodio župnik iz Lovasa, vlč. Marin Putilin.

Okružni sud u Beogradu pokrenuo je 2007. istragu protiv 14 osumnjičenika za ratni zločin nad 69 civilnih žrtava u Lovasu, za što je i podignuta optužnica.

Prvostupanjskom presudom 2012. utvrđena je odgovornost za 41 poginulog civila te je 14 optuženika dosuđena zatvorska kazna od četiri do 20 godina, ukupno 128 godina zatvora. Presudu je 2013. godine poništio Žalbeni sud te je postupak vraćen na početak. Konačna optužnica smanjena je na 32 civilne žrtve zbog smrti petorice optuženika i nedostatka dokaza.

Prizivni sud u Beogradu na ponovljenom suđenju donio je oslobađajuću presudu za dvojicu optuženika – Željka Krnjajića i Milana Devčića, a smanjio je kazne drugim optuženicima dosudivši Saši Stojanoviću šest godina zatvora, Darku Periću i Radovanu Vlajkoviću po četiri, a Radisavu Josipoviću, Jovanu Dimitrijeviću i Zoranu Kosijeru po tri godine zatvora.

“Najviše nas boli činjenica da za zločine u Lovasu nitko nije odgovarao jer se izrečene kazne beogradskog suda i ne mogu nazvati kaznama, ali Lovašani s optimizmom gledaju u budućnost i nadamo se dobrom”, rekla je načelnica Cirba.

18 Oktobra
15:30

Lovas