Kao povratnici u Kotor-Varoš uglavnom nailazimo na muk u institucijama Republike Srpske, naša pitanja nemaju odgovor, a jedno je pitanje najvažnije, gdje su naši najbliži, pita Amrudin Alagić

U znak sjećanja na stradanja Bošnjaka iz Kotor-Varoši, iz Karaule kod Travnika jutros je u trodnevni pohod krenulo 60-tak sudionika Marša mira “Tihi hod za veliku bol”.

Obitelji još uvijek tragaju za ukupno 275 Bošnjaka s području općine Kotor-Varoš, a kažu kako je samo od 1. do 3. studenog 1992. godine na putu kojim ide Marš mira nestalo 175 ljudi, od kojih 161 u osnovnoj školi u Grabovici. Do Travnika je došlo 90-tak Kotorvarošana.

Maršem mira traži se ubrzanje procesa traženja nestalih te procesuiranja odgovornih pripadnika vojnih i civilnih vlasti u Republici Srpskoj.

Predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba “Vrbanja” u Kotor-Varoši Munevera Avdić kazala je novinarima kako je 29 godina nakon stradanja nepoznata sudbina velikog broja ljudi.

“Ukupno će biti 100-tinjak sudionika Marša mira, a usput u svakom mjestu gdje budu odmarali pridružit će se drugi. U mjestu Grabovica 3. studenog 1992. godine zadnji put je viđena grupa u kojoj je bila 161 osoba, za koje se do današnjeg dana ništa ne zna. Ukupno je nestalo 175, ni za jednog se ništa ne zna. Mi apeliramo na sve institucije u procesu traženja nestalih da se ovaj zločin brže procesuira i da obitelji dođu do istine, da se nikada ne zaboravi i da se nikome ne ponovi, da se zločinci privedu licu pravde”, kazala je Avdić.

1 Novembra
17:25

Kotor-Varoš