Izvor: klix.ba

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine je drugu godinu zaredom obilježio godišnjicu i sjećanje na žrtve masakra u Grabovici.

Iz institucije su naveli da je masakr u Grabovici uvršten u Dane sjećanja Memorijalnog centra te su izrazili nadu da će u budućnosti ova institucija ostvariti saradnju sa svjedocima i predstavnicima porodica žrtava ovog zločina.

“Naša je dužnost, kao jedine državne institucije sa mandatom da se bavi genocidom i ratnim zločinima, te sjećanjem na nevine žrtve, da na današnji dan još jednom napomenemo da tijela svih žrtava masakra u Grabovici još uvijek nisu pronađena, te da pored svih procesuiranih počinitelja ovog zločina, država i najviši dužnosnici i dalje moraju učiniti više napora da obilježe masakr u Grabovici i odaju počast žrtvama”, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica poručuju da obilježavanje i sjećanje na nevine žrtve hrvatske nacionalnosti u Grabovici, među kojima je bilo i jedno dijete koje je imalo jedva četiri godine, predstavlja čin koji ni na koji način ne negira i ne umanjuje druge zločine. Naprotiv, treba predstavljati primjer na putu suočavanja sa prošlošću.

“Žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjaci istočne Bosne, prošli su klanje od 1992. do 1995. godine, pokolj i prijetnju potpunim nestankom. Naše žrtve, naše stradanje i sve ono što smo prošli nikada nećemo staviti u funkciju opravdavanja osvete, nasilja na drugim, relativizacije drugih zločina. Zaista, mi zajedno tražimo pravdu. Porodicama Grabovice izražavamo saučešće u boli i sjećanju u ovim teškim danima. Opominjemo i ne zaboravljamo”, zaključuju iz Memorijalnog centra.

S.H.

9 Septembra
17:10