Izvor: radio.hrt.hr

Na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru danas su, uoči 32. godišnjice sloma obrane toga grada, položene ruže i upaljeni lampioni.

Sedamnaesti studenog bio je posljednji dan prije sloma herojske obrane grada koji je pod opsadom bio 87 dana. Pred Vukovarcima je najtužnije razdoblje u godini kada se prisjećaju dana prije 32 godine u kojima su svjedočili ubojstvima, odvođenjima u logore i kada se dogodio najveći masakr u novijoj hrvatskoj povijesti – onaj na Ovčari.

„Kako godine prolaze, sve nas je manje. Mi se i ne nadamo da će svi naši najmiliji biti pronađeni, ali uvijek se nadamo”, kazala je predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko koja još uvijek traga za suprugom kojem se zadnji trag gubi u vukovarskom Veleprometu. “Znam ime i prezime osobe koja ga je izvela iz hangara u kojem je bio zatočen i znam ga ponekad sresti u gradu, ali nikada mi nije želio priznati kamo ga je i kome odveo”, rekla  je Patko.

Po riječima predsjednice Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila Ljiljane Alvir, u Hrvatskoj se još uvijek traga za 1803 nestale osobe iz Domovinskog rata, od kojih na području gada Vukovara 374. “Sve ide presporo. Gledano iz pozicije članova obitelji, potraga za nestalima trebala je prestati još prije dvadeset godina. Međutim, priroda onoga što su počinitelji zločina činili da bi zameli tragove svojih zločina je strašna. Oni koji imaju informacije ne žele ih dati, a oni koji silno žele te informacije nemaju ih. Država ulaže sredstva i napore, ali sve skupa sporo ide jer nema odgovora iz Srbije”, ustvrdila je Alvir.

U Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Vukovaru, po 14. je put održan videokonferencijski sat povijesti pod nazivom “Reci njegovo, njezino ime”. Cilj je povezati učenike osmih razreda te očuvati sjećanje na dane obrane Vukovara i Hrvatske. Ove godine tema su djeca u Domovinskom ratu, o čijim su sudbinama razgovarali učenici 12 škola iz cijele Hrvatske.

„One će prenijeti poruku svoj djeci Hrvatske o tome kako su djeca stradavala, upoznati nas s tom djecom, izgovoriti njihova imena i na taj način odati počasti svima koji su dali svoje živote za slobodnu domovinu”, rekla je Lidija Miletić, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića, Vukovar.

„Prezentirat ću emocionalno stanje djece koja su to proživljavala, kroz kakav pakao su zapravo prošli i na neki način posljedice i traume”, rekla je Lana Niemčić, učenica OŠ Dragutina Tadijanovića, Vukovar.

Deveta Večer pijeteta i sjećanja večeras će Vukovarce i goste iz cijele Hrvatske uvesti u program sutrašnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara od 1991. do 2023.

U memorijalnoj bolnici na stručnom simpoziju prisjetit će se najtežih dana u povijesti te ustanove.

Kolonom sjećanja u Vukovaru u subotu će se obilježiti 33. godišnjica sloma obrane toga grada i njegove žrtve u Domovinskom ratu.

17 Novembra
00:00

Vukovar