Izvor: vijesti.hrt.hr

U Vrhovinama, nedaleko od Otočca potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uz članove obitelji Čorak otkrio je spomenik devetorici civilnih žrtva domovinskog rata te obitelji ubijenih ‘91. godine, tako što su ih pobunjeni Srbi odvezli iz njihovih domova u nepoznatom smjeru.

O sudbini tih Hrvata ništa se nije znalo sve do svibnja 2002. 11 godina poslije, njihove su posmrtne ostatke pronašli radnici Nacionalnog parka Plitvička jezera i to na teško pristupačnom predjelu zvanom Oštri vrh. Za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao.

– A oprostiti se može ali se ne može zaboraviti, vrijeme liječi rane sve. Samo je žalosno da nitko nije odgovarao za ta djela, rekao je Milan Čorak, član obitelji stradalih.

– Pozivam ministarstvo pravosuđa i tijela progona jer ovi zločini ne zastarijevaju, da procesuira počinitelje, da pokrene odgovarajući postupak. Znam da je ranije bilo određenih postupanja, ali bez ishoda sa osuđujućom presudom, dodao je ministar.

– Ovo spomen-obilježje jedno je od mnogih podignutih civilnim žrtvama i trajni podsjetnik na besmislenost zločina nad civilnim stanovništvom u Domovinskom ratu. Svi ovi civili ubijeni su u jesen 1991. u zaseoku Čorci. Imena žrtava su podsjetnik svima koji se ovdje zateknu. Da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi, istaknuo je.

– Naša sloboda ima tisuće upisanih imena branitelja i civilnih žrtava… Pripadam privilegiranoj generaciji koja je imala priliku stvarati svoju neovisnu domovinu. Hrabrost naših branitelja i njihova žrtva svakodnevna su nam inspiracija u obavljanju naših izazovnih zadaća, naglasio je Medved.

Vijence su na spomenik položili ministar Tomo Medved, župan ličko-senjski Ernest Petry, gradonačelnik Otočca Goran Bukovac i načelnik Vrhovina Milorad Delić. Svijeće se zapalili i članovi obitelji poginulih, predstavnici brojnih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i građani Vrhovina i Otočca.

8 Oktobra
00:00

Vrhovine