Izvor: aa.com.tr

Na počeku ove manifestacije čiji je moto bio “Bilo jednom, ne ponovilo se” pušteno je desetak belih golubova koji simbolizuju mir i slobodu.

U okviru obeležavanja 15. godišnjice nezavisnosti Kosova, ispred Nacionalnog pozorišta Kosova u centru Prištine, deca iz škola sa celog Kosova upalila su sveće u znak sećanja na 1.133 dece ubijene u proteklom ratu na Kosovu, javlja Anadolija.

Pored dece koja su u rukama držala po jednu sveću, na platou ispred Nacionalnog pozorišta malim svećama ispisana je brojka 1.133, a u akciji paljenja sveća učestvovali su predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Glauk Konjufca, premijer Albin Kurti, ministri i poslanici.

Na počeku ove manifestacije čiji je moto bio “Bilo jednom, ne ponovilo se” pušteno je desetak belih golubova koji simbolizuju mir i slobodu.

Osmani je rekla da će sećanje na decu stradalu u kosovskom ratu zauvek živeti u srcima svih građana Kosova.

Istakla je da Kosovo ima dug prema članovima porodica i roditeljima ubijene dece, ali je rekla da će osmeh dece prisutne na ovoj manifestaciji učiniti da shvate da krv njihove dece nije otišla uzalud.

“Svi vi koji ste danas ovde bićete oni koji ćete voditi Kosovo ka novim uspesima“, poručila je predsednica Osmani prisutnoj deci.

Kurti je u svom obraćanju rekao da se uprkos gubicima i bolu naroda i dalje svi drže zajedno.

“Pobeđujemo i ima nade za Kosovo i nade su deca Kosova i ceo narod”, rekao je Kurti.

Predsednik Skupštine Konjufca je kazao da kada vidi decu Kosova shvata da “nema nikog ko nas može zaustaviti kao narod”.

“Mislim da se definicija dece može reći u dve reči, nevinost i budućnost”, kazao je Konjufca.

Ova manifestacija je jedna u nizu koje su danas organizovane povodom 15. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

17 Februara
00:00

Priština