Izvor: klix.ba

Porodice žrtava, građani Sarajeva i zvaničnici grada i države danas su u Sarajevu, na pijaci Markale obilježili 30. godišnjicu masakra kada je ubijeno 68 Sarajlija te ranjene 142 osobe

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić prisustvovali su danas obilježavanju Dana sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva u periodu opsade od 1992.-1995. godine i 30. godišnjice masakra na Markalama.

“Mi smo se danas ovdje na Markalama okupili prije svega da iskažemo duboko poštovanje nevinim žrtvama koje su ubijene ovdje na Markalama. Ovdje smo da iskažemo i solidarnost sa porodicama žrtava. Građani našeg glavnog grada Sarajeva, kao i cijele Bosne i Hercegovine bili su izloženi brutalnoj agresiji i neviđenom teroriziranju i ubijanju. To su presudili i sudovi Ujedinjenih nacija”, kazao je Bećirović.

On je naglasio da su nakon Drugog svjetskog rata postojala su dva suda koja su sudila ratnim zločincima.

“To su sud u Nirnbergu i sud u Hagu. I u Nirnbergu i u Hagu osuđeni su i vojni i politički zvaničnici i te presude iz Nirnberga i Haga nikada nijedna izjava neodogovornog političara ne može poništiti. One ostaju trajna opomena cijelom evropskom kontinentu šta se dogodi kada se zlo ne sasiječe u korijenu. Zato moramo svi i u BiH i u Evropi izvući poruku. Nažalost imamo neodgovornih političara koji negiraju ogromne žrtve. Postavlja se pitanje šta bi se dogodilo da u nekoj evropskoj zemlji negira da su presuđeni zločini Eichman, Goering i drugi”, poručio je Bećirović.

Poručio je da pojedini neodgovorni političare govore da su nasljednici ratnih zločinaca i da su to nedopustive stvari i da od EU očekuje da osudi takve izjave.

“U Evropi moramo imati nultu stopu toleranciju prema takvim pojavama jer su jednako opasne kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za evropski kontinent”, zaključio je Bećirović.

Osim Bećirovića i Komšića, obilježavanju su prisustvovali i gradonačelnica Benjamina Karić, potpredsjednici FBiH Refik Lendo i Igor Stojanović, ministar MUP-A Federacije BiH Ramo Isak, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

Na današnji dan prije tačno 30 godina agresorskom granatom ispaljenom iz sela Mrkovići ubijeno je 68, a ranjeno 142 Sarajlija na gradskoj pijaci Markale u centru Sarajeva. U toku opsade Sarajeva koja je trajala 1452, ubijen je 11.541 građanin.

Gelerima smrtonosnog rasprskavajućeg dejstva ovog projektila ubijeni su: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selima Kovač, lbro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Safer Musić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Rizvo Sabit, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.

Nakon što su brojne delegacije položile cvijeće i odale počast ubijenima na pijaci Markale, u Narodnom pozorištu održana je Komemorativna sjednica. Otvarajući ovaj skup, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić je podsjetio da je Skupština KS 2007. godine donijela odluku o proglašenju 5. februara – Danom sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva od agresora u periodu opsade 1992-1995.

„Zbog toga smo danas ovdje okupljeni sa istim ciljem, ne dozvoliti da veo zaborava prekrije nedužne žrtve Sarajeva i počinjene zločine agresora. Sarajevo se danas sjeća svih onih koji su dali život za slobodu i domovinu“, poručio je predsjedavajući Okerić.

Kako je dodao, najveći masakr građana Sarajeva u proteklom ratu je odabran kao simbol i obilježavamo ga kao Dan sjećanja na sve nevine građane Sarajeva ubijene tokom 1.425 dana opsade.

„Peti februar ‘94 godine je tokom opsade u opkoljenom Sarajevu bio skoro svakog dana, jer je mučki ubijeno preko 11.500 građana Sarajeva, od kojih 1.601 dijete. Više od 50.000 građana Sarajeva je ranjeno, mnogi sa trajnim posljedicama. 30 godina nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu očekujemo da svi oni koji su odgovorni za počinjene zločine budu što prije procesuirani, jer u suprotnom ideologije zla, bez obzira gdje se nalazile, imat će alibi da pokreću nove ratove i trijumfalno čine zločine ubijajući nevinu djecu i civile, što se trenutno dešava u Palestini“, poručio je predsjedavajući Okerić.

Posebno je pozdravio učenike srednjih škola koji su prisustvovali današnjoj sjednici, jer kako je rekao, nove generacije trebaju da uče iz naše historije i nikada ne dopuste da se zlo ponovi.

Emotivan govor na današnjoj sjednici održao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica. Kazao je da su tokom opsade djeca u Sarajevu ubijana s namjerom i ciljem, da su zločinci koristili rijetke situacije kada bi djeca izašla napolje i ubijali ih granatama, vrlo često u grupama.

„Možete misliti kakvu mi bol i ranu nosimo kada vam na tako brutala način uzmu ono najdraže, ono što najviše volite? Mi nosimo te rane, koje još nisu izliječene“, kazao je Grabovica.

Dodao je da u ovome slučaju ne vrijedi narodna poslovica po kojoj vrijeme liječi rane.

„Možete li misliti kako je danas i svih ovih godina roditeljima koji su ostali bez djece? Ima i onih kojima je ubijeno i po dvoje djece. I sve to nije dovoljno da tužilaštvo i pravosudne institucije rade svoj posao“, naveo je, između ostalog, Grabovica, te iskazao žaljenje jer do sada nikada nije podignuta niti jedna optužnica za ove zločine nad sarajevskom djecom.

5 Februara
00:00

Sarajevo