Izvor: tvsa.ba

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) obilježilo je u Novom Pazaru 27. godišnjicu genocida u Srebrenici.

U pešačkoj zoni najvećeg grada regije Sandžak, predstavnici BNV prolaznicima su delili „Cvijet Srebrenice“ i brošuru sa informacijama o događaju koji se na današnji dan 1995. godine dogodio u Srebrenici.

Za predsednicu BNV-a Jasminu Curić, “Srebrenica je najveći zločin počinjen na tlu Evrope, genocid koji mi ne smemo zaboraviti”.
“Srebrenica je naša večna rana, ne samo rana Bošnjaka, Sandžaka i Bosne i Hercegovine, već rana cele Evrope. Mi ćemo se prisećati svih zločina počinjenih u Srebrenici i onih koji su počinjeni nad Bošnjacima kroz istoriju. To činimo, ne da bismo mrzeli već da bismo nove generacije podučili da nam se to više nikada ne desi. Zločini izvršeni nad Bošnjacima treba da su nam lekcija, da zločini nikada nikome nisu ništa dobro doneli, niti žrtvi niti počiniocima. Ja pozivam građane Sandžaka, naučeni da su se zločini negativno odrazili na sve, da zajedno gradimo zajedničku budućnost i demokratsko društvo. Bošnjaci su civilizovan evropski narod, ponose se svojom istorijom i da nikada nikome nisu učinili zlo niti izvršili zločin. Sve građane pozivam da pamtimo, da nikada ne zaboravimo, da se sećamo svoje prošlosti ali da izgrađujemo zajedničku sigurnu budućnost za Sandžak“, navela je Curić.

Podsetimo, na teritoriji Novog Pazara, odlukom Skupštine grada, koja datira iz jula 2015. godine, danas je Dan žalosti u znak sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

U Novom Pazaru od jutros u ugostiteljskim objektima je tiho i bez muzike, a skupštinskom odlukom zabranjeno je organizovanje javnih skupova, osim onih koji se organizuju povodom obeležavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

11 Jula
10:35

Novi Pazar