Izvor: Fonet, Insajder.net

 

Više od 20 nevladinih organizacija danas je od ministra za ljudska i manjiska prava, čelnika opštine Zrenjanin i Ministarstva za rad ponovo zatražilo da se obeleže mesta mučenja i stradanja ratnih zarobljenika i civila u logoru Stajićevo, na području grada Zrenjanina, saopštile su danas Žene u crnom.

U saopštenju se podseća da duže od 30 godina od oslobađanja zatvorenika hrvatske nacionalnosti iz logora Stajićevo nisu obeležena mesta na kojima su u neljudskim uslovima, pod svakodnevnom torturom, bili smešteni zarobljenici Jugoslovanske narodne armije iz redova hrvatske vojske i civili zarobljeni tokom Vukovarske operacije.

Kako se navodi, zahtev za spomen-pločama su u više navrata upućivale porodice žrtava, kao i brojne organizacije civilnog društva iz Srbije, među kojima i Žene u crnom, ali je zahtev odbijan pod različitim izgovorima, što “ne doprinose ugledu demokratske, evropske i građanske Vojvodine”.

Žene u crnom i organizacije civilnog društva koje potpisuju zahtev uverene su u to da za postavljanje spomen obeležja treba iskoristiti vreme do godišnjice pada Vukovara – 18. novembar, posle opsade duge 87 dana.

“U logorima u Vojvodini, kao što je poznato i pouzdano dokumentovano, ubijeno je najmanje 14 hrvatskih ratnih zarobljenika, dok su ostali bili izloženi nečovečnom postupanju, zbog čega su mnogi od njih postali invalidi”, ukazuje se u saopštenju.

“Mi se moramo suočiti sa zločinima koji su počinjeni u naše ime, a na drugima je da se suočavaju sa zločinima koji su počinjeni u njihovo ime. Bez utvrđivanja istine o tim zbivanjima nema nade da će doći do promene moralnog poretka, vrednosnog sistema i kulturnih obrazaca”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je došlo vreme za početak priznanja odgovornosti za zločine u koncentracionim logorima, te da bi postavljanje spomen ploče vodilo prevazilaženju prošlosti i stvaranju perspektive za budućnost, slobodnu od nasilja, zla i nehumanosti.

16 Novembra
13:45