Izvor: vijesti.hrt.hr

Trideset je godina prošlo od uspješno izvedene Vojno-redarstvene operacije Medački džep. U samo nekoliko sati 9. rujna 1993. Hrvatska vojska oslobodila je oko 225 četvornih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija. Tom junačkom obranom Gospića sačuvana je sigurnost grada i stanovnika Like te stvorene pretpostavke za operaciju Oluja.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je sudionicima akcije i poručio da je ona bila pretpostavka za operaciju Oluja. Sve okupljene pozvao je da budu ponosni na svoju pobjedu i da ostanu vjerni domovini.

Medved, koji je bio izaslanik premijera Andreja Plenkovića, u svom je govoru istaknuo važnost operacije Medački džep za sigurnost Gospića, skraćenje linije bojišnice i otklanjanje opasnosti da neprijatelj izbije na more i presiječe Hrvatsku na dva dijela.

Mareković: Nakon Medačkog džepa Lika je ostala nesalomljiva kralježnica Hrvatske

– Nakon pobjedonosne akcije Medački džep, Lika je potvrdila da ostaje nesalomljiva kralježnica Hrvatske, te je dobivena bitka za Velebit i neprijatelj onemogućen u podjeli Hrvatske na dva djela, rekao je general Mareković.

Pozvao je na prisezanje za čuvanje istine čistoćom i sjećanja na mrtve, te na čvrstoću u zajedništvu oko vrijednosti Domovinskog rata na čijoj stečevini počiva hrvatska država.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Ante Deur, poručio je kako je “ovo dan kada se sjećamo sve snage onog vremena, snage koja je nosila operaciju”. Čestitao je svim pripadnicima Specijalne policije i Hrvatske vojske, a poginulima poželio vječni mir.

Šebalj: Borili smo se za svaku kuću

Antonio Šebalj, pripadnik 9. gardijske brigade, s nepunih 20 godina sudjelovao je u operaciji Medački džep.

– Bilo je teško. Dobili smo zapovijed u 5 sati da preuzmemo linije prema mjestima koje treba oslobađati. Nakon topničke pripreme, u 6 sati smo krenuli izvoditi opreaciju uz združene snage Hrvatske vojske i policije. Teren je bio nepristupačan. Već u 6 sati imali smo nekoliko ranjenih u minskim poljima. Borili su se za svaku kuću, bili su naoružani i civili i vojnici. Nažalost, imali smo pet poginulih naših pripadnika i šest poginulih pripadnika Specijalne policije, prisjetio se Šebalj.

Ranjeno je preko 50 osoba, među kojima i Šebalj.

– Za ovaj kraj operacija je bila izuzetno značajna, najprije taktički jer smo bili na neposrednoj meti neprijateljskih snaga koje su nas mogle tući laganim topničkim oružjem. Zračna udaljenost bila je svega 3-4 kilometra, rekao je Šebalj.

Operacijom “Medačk džep” uspjeli su neprijatelja potisnuti 20-30 kilometara od grada Gospića i time smanjiti ugrozu za stanovnike.

– Znalo je dnevno podati stotinjak granata, nekad i tisuću, rekao je Šebalj.

Šebalj je ostao bez brojnih kolega suboraca.

– Danas smo ponosni i tužni. Ponosni jer smo izvršili našu zadaću i spasili puno života civila, a tužni zbog naših suboraca i prijatelja kojima smo danas došli zapaliti svijeće, rekao je Šebalj.

Ministar Medved čestitao 30. obljetnicu VRO Medački džep

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je u subotu čestitku povodu 30. obljetnice VRO Medački džep, ističući kako ona ima iznimno velik značaj u mozaiku svih hrvatskih akcija i operacija u Domovinskom ratu, posebno u obrani toga kraja od velikosrpske agresije.

Šestorica pripadnika HV-a i sedmorica pripadnika specijalne policije MUP-a u ovoj su operaciji položili svoje živote, a 53 hrvatska branitelja su ranjena, podsjetio je Medved.

Poručio je kako zbog njih i svih koji su bili spremni na žrtvu za domovinu, ostaje trajna obveza promicati istinu i čuvati vrijednosti Domovinskog rata.

– Danas slavimo našu pobjedu, jednu u nizu ostvarenih u zajedništvu i predvođenih našim prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, odajemo priznanje i zahvalu svima vama koji ste u njoj sudjelovali, a počast onima koji su u njoj poginuli, poručio je Medved ratnim zapovjednicima i sudionicima VRO Medački Džep, obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja.

Čestitke je uputio svim sudionicima VRO Medački džep svim postrojbama Hrvatske vojske i policije koje su u toj operaciji pokazale da je Hrvatska sposobna obraniti i osloboditi svoj teritorij.

– Pozivam vas da u zajedništvu nastavimo graditi našu domovinu s istim žarom s kojom smo je branili i oslobađali, a danas je obnavljamo, čuvamo i razvijamo. Budimo ponosni na svoju pobjedu i ostanimo Domovini vjerni!, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Prisjetio se još jedne jedne velike obljetnice – na današnji dan prije 530 godina vodila se bitka na Krbavskom polju, u kojoj su mnogi Hrvati položili svoje živote.

– Hrvatski narod nikada nije zaboravio sve naše bitke koje smo vodili kroz dugu i tešku povijest, kao ni sve naše žrtve koje smo podnijeli u borbi za obranu svoga doma i naše domovine. Mnogi su svoje domoljublje platili svojom krvlju, ali svjedočili su istinu i vjeru, bez uzmicanja, Hrvatska im je bila snaga – Hrvatska iznad svega! Zahvalni smo na njihovoj žrtvi za domovinu, koja je trajno ugrađena u temelje naše države, napisao je Medved.

Banožić: Junačka obrana Gospića svjedoči herojstvu hrvatskih branitelja

Ministar obrane Mario Banožić uputio je u subotu čestitku povodom 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Medački džep, ističući kako je ona podsjetnik na izniman i velik značaj te operacije u mozaiku svih hrvatskih akcija i operacija u Domovinskom ratu.

U samo nekoliko sati, 9. rujna 1993. Hrvatske snage oslobodile su oko 225 kvadratnih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija. Tom junačkom obranom Gospića, neprijatelj se odmaknuo, sačuvana je sigurnost grada, stanovnika Like, odnosno cijele Hrvatske, a u svjetlu stvaranja pretpostavki za operaciju Oluja, istaknuo je ministar.

Naglasio je kako mu je zbog svega toga iznimno drago što 30 godina nakon, svojim sudjelovanjem u programu svečanog obilježavanja operacije Medački džep, Hrvatska vojska odaje pijetet svim hrvatskim braniteljima koji su branili taj dio Hrvatske.

Hrvatska vojska, kao i tih ratnih godina, snažno stoji uz svoj narod pa su tako pripadnici Vukova jedan od prepoznatljivijih simbola grada Gospića, istaknuo je.

Čuvamo i njegujemo sjećanje na sve žrtve iz Domovinskog rata, na sve hrvatske branitelje koji su odlučili dati najbolje od sebe kako bi obranili Domovinu od neprijatelja. Hvala im na slobodnoj Hrvatskoj, poručio je ministar Banožić, obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, sudionicima VRO Medački džep, hrvatskim braniteljima, pripadnicima Hrvatske vojske, građanima.

Središnja svečanost u Gospiću

Za VRO Medački džep, Ličko-senjska županija nagradila je svih 25 postrojbi koje su u njoj sudjelovale, te su njihovim predstavnicima ministar Medved i župan Ernest Petry uručili zahvalnice.

To su pripadnici 9. gardijske brigade Vukovi, dvije domobranske bojne, iz Lovinca i Gospića, 111. brigade HV, 71. bojne Vojne policije, 263. Izviđačko-diverzantske satnije Zapovjedništva Zbornog područja Gospić, Antiterorističke jedinice Lučko, te pripadnici postrojbi specijalnih jedinica policije iz svih krajeva Hrvatske.

U ime svih, zahvalio je predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije Grom Josip Slačanin, koji se prisjetio akcije i svog trogodišnjeg boravka u Lici. Izrazio nadu da će današnja djeca biti upućena u žrtvu koju su za dali za domovinu u Domovinskom ratu, a dali su, kaže, najviše što su mogli. naglasio je.

Na svečanosti u Gospiću bili su ministar obrane Mario Banožić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, te ratni zapovjednici, generali, ratni ministar obrane Ivan Jarnjak, kao i brojni drugi gosti i uzvanici.

Akrobatska grupa Krila Oluje izvela je akrobatski let iznad Trga Stjepana Radića, te se iz helikoptera na Trg s hrvatskom zastavom spustio padobranac.

Od jutra svi okupljeni mogu razgledati izloženu vojnu i policijsku opremu i vozila, uključujući tešku borbenu mehanizaciju, a nakon središnje svečanosti dijelio se besplatno vojnički grah.

U sjećanje na žrtve, ranije su na tri mjesta: kod spomenika u središtu Gospića, u vojarni 9. Gardijske brigade Vukovi, te kod spomenika Velebitskim junacima na Rizvanuši položeni vijenci i zapaljene svijeće, a za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u gospićkoj katedrali služena je misa.

9 Septembra
17:15

Gospić