Izvor: ika.hkm.hr

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata u Bosanskoj Posavini, povodom 31. obljetnice pada Bosanskog Broda i većeg dijela Bosanske Posavine, obilježen je u petak 6. listopada u Slavonskom i Bosanskom Brodu.

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana 101. Bosanskobrodske brigade i koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, prvi dio programa započeo je polaganjem vijenaca i molitvom kod spomen-obilježja na gradskom groblju u Bosanskom Brodu i nekoliko mjesta u tom dijelu u Bosanskoj Posavini.

Slijedila je misa zadušnica u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bosanskom Brodu za sve poginule, nestale i umrle branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu. Predvodeći misno slavlje župnik vlč. Antonio Čutura zahvalio je nazočnima što su i ove godine po 31. put došli odati počast poginulim hrvatskim braniteljima te tako pokazali svoju žrtvu, ljubav i zauzetost za ono što su njihovi vitezovi učinili dajući ono najvrijednije – svoje živote u obrani svoga rodnog kraja. Pojašnjavajući prispodobu o pšeničnom zrnu, koje pavši na zemlju donosi obilat rod, vlč. Čutura je ustvrdio da je tako sa žrtvom naših branitelja koji položeni duboko u zemlji daju ploda.

„Nijedna žrtva, kako naših branitelja tako i svakoga od nas, nije uzaludna, nego rađa stostrukim plodom i svaka žrtva u Božjim očima u njegovu planu spasenja ima smisla. Bog vidi svaku našu žrtvu. Naša žrtva molitva zauzimanje itekako ima duboki smisao. Tako je i sa našim braniteljima.. Oni su slika pšeničnoga zrna koje je duboko palo u zemlju ali daje rod. Već to i danas mi vidimo. Nijedna naša žrtva nije uzaludna nego rađa stostrukim plodom”, istaknuo je propovjednik.

„Ovo nije samo misa zadušnica, nego i misa zahvalnica u kojoj mi molimo i zahvaljujemo Bogu za naše poginule branitelje. Ovim sjećanjem mi ih želimo zadržati u svome sjećanju, da ne zaboravimo njihovu nesebičnu borbu, lavovsku hrabrost i zauzetost… Želimo ih ucrtati u svome srcu zlatnim slovima, reći im hvala. Samo čovjek koji to može, otvoren je za budućnost. Molimo za naše poginule branitelje s puno nade, ljubavi i zahvalnosti za sve ono što su dobro za nas učinili s vjerom da i oni mole za nas i zagovaraju nas pred licem Božjim”, poručio je, uz ostalo, župnik Čutura. Misu je pjevanjem i sviranjem animirao fra Ivan Mari, župnik u Koraću u i derventski dekan.

U cjelodnevnom programu koji je započeo polaganjem vijenaca i lampiona kod spomen-obilježja poginulim braniteljima na gradskom groblju u Bosanskom Brodu, uz branitelje te obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, sudjelovali su predstavnici braniteljskih udruga Domovinskog rata te predstavnici društveno-političkih vlasti.

Poslije mise, druženje su nastavili u župnoj dvorani uz zajednički ručak. Prisutnima se obratio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. brigade Ivo Đogaš u kojoj je poginulo 426 pripadnika i 1417 stradalo u borbenim djelovanjima. On je naglasio kako se svake godine na taj dan prigodnim programom prisjećaju svojih najhrabrijih vitezova koji su u obrani svog rodnog kraja bili spremni na najveću žrtvu – dati svoje živote.

Naglasio je da je Udruga i podrška obiteljima poginulih, kao i Hrvatima koji su se vratili i žive na tom području. Iskazao je svoju želju da tu tradiciju obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata u Bosanskoj Posavini nastave i prenesu na mlade generacije, naglasivši kako je to obveza i ono najmanje što za njih mogu učiniti kako bi ih oteli zaboravu.

Drugi dio programa odvijao se u popodnevnim satima u Slavonskom Brodu. Započeo je polaganjem vijenaca i svijeća kod spomen-obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića na koje su, uz predstavnike društveno političkih vlasti iz Bosne i Hercegovine, sudjelovali predstavnici gradskih i županijskih vlasti iz Slavonskog Broda.

U predvečerje Dana sjećanja, kao i dosadašnjih godina, odloženo je 500 upaljenih lampiona duž gradskog šetališta uz rijeku Savu u znak sjećanja na sve poginule u Domovinskom ratu u Bosanskoj Posavini. Prije rata u tom je dijelu Bosanske Posavine živjelo blizu 50 tisuća Hrvata katolika, a do danas ih tu živi oko 400 uglavnom starijih i nemoćnih.

 

7 Oktobra
00:00

Bosanski Brod, Slavonski Brod