Izvor: varazdin.hr

Međunarodni dan nestalih osoba te Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu, koji se održava svake godine 30. kolovoza, u Varaždinu je obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa branitelja na Gradskome groblju, svetom misom koja je uslijedila u Varaždinskoj katedrali te središnjom svečanošću na Kapucinskome trgu.

Uz članove mnogobrojnih braniteljskih udruga, članove Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, članove Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i članove Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije obilježavanju su uz gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja i predsjednika Gradskog vijeća Lovru Lukavečkog nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića brigadirka Gordana Garašić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, predsjednik Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije Dalibor Đurđek, predstavnici mnogih hrvatskih gradova te građani Varaždina.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj istaknuo je da mu je čast što je grad Varaždin domaćin današnje svečanosti. “Čast mi je i ponosan sam što je grad Varaždin domaćin današnje svečanosti na kojoj odajemo počast i prisjećamo se naših nestalih u Domovinskom ratu. Varaždin je grad u kojem gajimo duboki pijetet prema svim žrtvama Domovinskog rata, ali i duboko prijateljstvo prema svim našim braniteljima koji su ga preživjeli, koji danas žive naš grad i jedan su od stupova naše zajednice, i dalje prvi kada je potrebna pomoć. Kad nekog izgubimo u svom životu, gubimo jedan dio sebe, jer suživot s drugima ono je što naš vlastiti život čini vrijednim življenja. Bol gubitka teško je opisati, a tek je nezamislivo živjeti s boli kad ne znaš da li je, gdje i kako život bliske osobe prekinut. Nestanak jedne osobe ima dubok i neizbrisiv utjecaj na njihovu obitelj, prijatelje, kolege, i ta neizvjesnost donosi neizmjernu tugu koja ih prati cijeli život. Zato danas izražavamo solidarnost i podršku tim obiteljima, obećajemo da nećemo zaboraviti na njihovu žrtvu i stojimo uz njih u njihovoj potrazi za istinom i pravdom. Potraga za nestalima nikada ne prestaje i naša je dužnost da pritom budemo potpora u svim nastojanjima da se otkrije istina o njihovoj sudbini i da se njihova imena dostojanstveno sačuvaju u povijesti.” – kazao je gradonačelnik.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved je naglasio kako su ovakva obilježavanja susreti puni emocija te, iako smo svakodnevno u kontaktu s obiteljima naših nestalih, ovo je prilika da se osvrnemo na našu suradnju i na sve ono s čime se suočavamo kao izazovom. “U proteklih sedam godina identificirali smo i predali obiteljima 254 posmrtna ostatka njihovih članova obitelji, a tijekom 2023. godine ekshumirali smo 11 posmrtnih ostataka i identificirali njih deset, jučer posljednja od njih. Na tom tragu nastavljamo i dalje, svakodnevno, ustrajno. Svakodnevno ustrajno radimo na prikupljanju saznanja, obradi tih saznanja, probnim iskapanjima i u konačnici, ono što je najvažnije po pronalasku, ekshumaciji, identifikaciji i organiziranju posljednjeg ispraćaja posmrtnih ostataka.” – rekao je potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak rekao je kako je ove godine 5. kolovoza obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 28. obljetnica Vojno-redarstvena operacije „Oluja“, međutim za 1806 obitelji još nije sve završeno, oni još uvijek traže svoje najmilije. “Traže mjesto gdje će ih pokopati, moći se isplakati i zapaliti svijeću. Stoga je obaveza svih nas da i dalje prikupljamo podatke i informacije gdje su zakopani i gdje se nalaze njihovi ostaci. To nam je obaveza tako dugo, dok ne pronađemo ostatke zadnjeg nestalog hrvatskog branitelja.” – istaknuo je Stričak te dodao kako se s područja Varaždinske županije, nestalim vodi još osam branitelja, naših sugrađana.

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja zahvalila je Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji na organizaciji ovog obilježavanja. “Naše zajedništvo i ustrajnost u potrazi za našim nestalima, u suradnji s institucijama Republike Hrvatske, je ono što nam ulijeva nadu da ćemo doći do posmrtnih ostataka. Bez obzira na protok vremena, čak i kada nas ne bude, Hrvatska je zakonom osigurala potragu za nestalima, sve dok se posljednji ne pronađe. Onima koji znaju istinu o nestalim osobama, želim poručiti da skinu taj teret sa svojih leđa, sa svoje savjesti, da pomognu nama, obiteljima, kako bi se prekinuo taj naš put, naša kalvarija potrage, ali kako bi i oni mogli mirnije zaspati i ne biti sudionici zločina. Skrivanje istine o nestalima je zločin koji traje.” – rekla je.

30 Augusta
00:00

Varaždin