Izvor: Hina, slobodnadalmacija.hr

 

Srpsko narodno vijeće i Općina Kistanje obilježili su u srijedu godišnjicu zločina počinjenog nad devet srpskih civila 28. rujna 1995. godine u selu Varivode pored Kistanja, a na komemoraciji je upozoreno da počinitelji toga zločina do danas nisu kažnjeni.

Vjerski obred, komemoracija i polaganje vijenaca održani su pored spomen obilježja ubijenim civilima u središtu Varivoda, a potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga te saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević u svojim su obraćanjima naglasili da komemoriraju sjećanje na ljude koji su prije 27 godina odbili napustiti svoje domove vjerujući pozivu hrvatskih vlasti da im je ovdje mjesto.

“Kome su oni mogli predstavljati prijetnju? I kome bi, u jesen i zimu svojih života, oni uopće mogli nauditi? (…) Pa ipak, ništa nije moglo zaustaviti pse rata da te večeri, krajem rujna 1995., izvrše svoj krvavi pir”, rekla je Šimpraga.

Počinitelji, za koje je tijekom istrage utvrđeno da pripadaju redovima hrvatske vojske i policije, mučki su prošli kroz selo te ih usmrtili na pragu njihovih domova, podsjetila je.

“Odlukom Vrhovnog suda ovaj zločin okarakteriziran je kao čin terorističkog akta za koji je odgovorna i država. Međutim, počinitelji zločina, kao i onih na drugim stratištima srpskih civila tijekom i nakon rata, do danas nisu kažnjeni”, upozorila je.

U 27 godina od operacije “Oluja” pravosuđe nije pokazalo volju i želju da se zločini protiv civilnog stanovništva procesuiraju, ocijenila je Šimpraga te ustvrdila da je podignuto tek nekoliko optužnica za ratne zločine nad Srbima te da su suđenja rezultirala “s tek dvije osuđujuće pravomoćne presude”.

Podsjetila je i da je prije dvije godine u Varivodama bio i premijer Plenković koji je položio vijenac u spomen na žrtve te u svom govoru iskazao sućut članovima porodica ubijenih.

“Tada je poslao važnu poruku pomirbe nasuprot zaboravu onoga što se događalo u ratu. S jedne strane, poruka je iskazala tugu prema činjenici da hrvatska država nije uspjela zaštititi svoje građane, dok je s druge strane hrvatsko društvo podsjetila da treba smoći snage i priznati da su u ‘Oluji‘, nažalost počinjeni i zločini nad srpskim civilima koji se nisu smjeli dogoditi”, rekla je.

Povijest ne možemo promijeniti, a ni mrtve vratiti, ali možemo učiniti da se život vrati u napuštena sela, na naša ognjišta, dodala je Šimpraga te kao potpredsjednica Vlade i pripadnica srpske zajednice izrazila pijetet za sve nevine žrtve hrvatskog naroda koji su ubijeni 1990-ih godina.

Saborski zastupnik Milošević podsjetio je i na zločin počinjen u selu Gošić, mjesec dana prije zločina u Varivodama, te rekao kako ih je počinila “ista puška”. “Ista puška je ubila 16 ljudi, devet ovdje, sedam u Gošiću, starih, bespomoćnih i uplašenih ljudi”, rekao je te dodao da je za zločin u Varivodama država reagirala te je odmah pokrenuta istraga.

“Ali, je bila traljava. Iako su potencijalni počinitelji brzo pritvoreni napisana je loša optužnica u kojoj je stajalo da je zločin počinjen iz koristoljublja i na kraju se od nje odustalo, jer je bila neodrživa i na tome je stalo i ostalo 20 godina”, izjavio je.

Nemojmo da nas to obeshrabri, poručio je Milošević naglasivši da se svaki ratni zločin mora kazniti, neovisno o nacionalnosti počinitelja i žrtve.

“Ne smijemo dijeliti žrtve. I žrtve ne dijelimo, već dostojanstveno komemoriramo”, rekao je te istaknuo da su stoga “važni politički iskoraci koji doprinose širem sagledavanju i razumijevanju ratnih sudbina i prihvaćanju tuđih stradanja”.

To je težak put, dodao je Milošević, ali na njemu treba ustrajati. “Jer, ako ne govorimo o zločinima, ako se ne sjećamo žrtva i ne tražimo pravdu, oprost i pomirenje, rane će teško zacijeliti, a to svima treba. Ljudima koji ovdje žive to treba”, rekao je.

I ovo okupljanje, istaknuo je, naš je doprinos u tom smjeru, da zaliječimo rane i okrenemo se budućnosti.

U ime obitelji ubijenih obratio se Jovan Berić, a na komemoraciji su sudjelovali te položili vijence i otpravnica poslova veleposlanstva Srbije Jelena Surla, šibensko-kninski župan Marko Jelić i dožupan Ognjen Vukmirović te načelnici Kistanja, Biskupije i Ervenika.

28 Septembra
15:05

Kistanje, Varivode