Izvor: preporod.info

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće i odala počast na mjesto masakra u ulici Oslobodilaca Sarajeva iza broja 3, u naselju Dobrinja. Na tom mjestu, prije 30 godina, poginulo je devetero građana, dok ih je 16 teže i lakše ranjeno.

Tog kobnog dana poginuli su: Saida Baličevac, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selma Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tenžera.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, obilježavanju su prisustvovali članovi porodica ubijenih, te delegacije gradskog i općinskog nivoa, predstavnici udruženja žrtava, učenici Gimnazije Dobrinja i Osnovne škole “Ćamil Sijarić“.

Obraćajući se prisutnim, sekretar Ministarstva finansija Zejna Avdić je podsjetila da su eksperti UNPROFOR-a potvrdili da su ove granate ispaljene sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske iz naselja Lukavica, tačnije iz kompleksa zgrada Energoinvesta.

Kako je kazala, odmah nakon ovog njihovog saopćenja, avioni NATO-a su nadlijetali navedene položaje, što je, ironično, sutradan uzrokovalo neutralniji izvještaj UNPROFOR-a, kada je počinjen masakr na Markalama.

Istakla je da treba podsjećati na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su građani bili izloženi velikim patnjama kada su bili gladni, žedni, promrzli…

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica danas je poručio da zločinci nisu birali ni mjesto ni vrijeme da ubiju nevine građane Sarajeva.

– Poruka s ovog mjesta je da to ne smijemo zaboraviti, da trebamo njegovati kulturu sjećanja, posebno zbog mladih, da znaju šta se to događalo devedesetih godina tokom opsade grada – poručio je Grabovica.

Generalni sekretar Unije civilnih žrtava rata KS Muzafer Teskeredžić potcrtao je da je kultura sjećanja veoma bitna, da ono što se dešavalo tokom agresije na BiH ne smijemo zaboraviti, kako zbog žrtava, tako i da se to ne bi ponovilo.

Derviš Šito, kome je u ovome masakru ubijena supruga, danas je rekao da 30 godina nakon toga promišlja o tom događaju, te da se takvi zločini ne smiju zaboraviti, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

4 Februara
00:00

Sarajevo